ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Αποχωρεί η Eldorado Gold από τη Χαλκιδική εξαιτίας του «εμποδίου» της αδειοδότησης

Αποχωρεί η Eldorado Gold από τη Χαλκιδική εξαιτίας του «εμποδίου» της αδειοδότησης

Σε καθεστώς συντήρησης αναμένεται να εισέλθει η επένδυση της Eldorado Gold, στη Χαλκιδική, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της, Τζορτζ Μπερνς.

Ειδικότερα, η εταιρεία δίνει περιθώριο δύο εβδομάδων, για την παραχώρηση όλων των απαιτούμενων αδειών.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση, η επένδυση στα μεταλλεία μπαίνει σε καθεστώς συντήρησης, πράγμα που ισοδυναμεί σε μαζικές απολύσεις. «Θα ήθελα να ζητήσω από την ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ να σκεφθεί τους υπαλλήλους μας, τους Έλληνες πολίτες και τις οικογένειές τους και τι σημαίνει γι΄αυτούς η απόφαση της κυβέρνησης να μην εκδίδουν άδειες».

Ο κ. Μπέρνς αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την στήριξη των επενδύσεων.

«Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι τα υπουργεία πρέπει να συντονίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υποστήριξη και την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για την εκκίνηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη ωριμάσει χωρίς καθυστερήσεις και υπερβολική γραφειοκρατία. Αυτό θα σημαίνει ρευστότητα και χρήματα που θα εισρεύσουν στην αγορά και στην πραγματική οικονομία. Δυστυχώς η στρατηγική του πρωθυπουργού δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη στην περίπτωση της Eldorado Gold».

Σύμφωνα με τον κ. Μπέρνς η αναστολή εργασιών στη Χαλκιδική «δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία». Όπως επεσήμανε, ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα έπαιρνε στους πρώτους έξι μήνες της θητείας του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, της εταιρείας αυτή την απόφαση.

Το πάγωμα της επένδυσης έρχεται λίγες μέρες πριν την έναρξη της διαιτησίας στην οποία αποφάσισε να προσφύγει το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να λύσει τον γόρδιο δεσμό των μεταλλείων στη Χαλκιδική. Επισήμως η διαιτησία, ξεκινά την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το περιεχόμενό της, δηλαδή οι λόγοι που επικαλείται το ελληνικό δημόσιο για να προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο.

Ο επικεφαλής της Eldorado υποστήριξε ότι η επένδυση στη Χαλκιδική θεωρείται ως «λυδία λίθος» για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και επισήμανε:

«Εγκρίσεις αδειών δεν επιτρέπεται να τελούν υπό ομηρία πολιτικών θέσεων ή μιας ατζέντας που επιβάλλεται από μια ηχηρή μειονότητα. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να στηριχθεί στις ισχύουσες διατάξεις και νόμους και να επιταχύνει τις εγκρίσεις των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά μας σχέδια».

Όπως δήλωσε, η άρνηση στην έκδοση αδειών καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της επένδυσης στην Ελλάδα. Η προθεσμία που δίνει η Eldorado για την έκδοση των εκκρεμών αδειών για τα έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας είναι στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι Καναδοί έχουν επενδύσει συνολικά 3 δισ. (μαζί με την εξαγορά) από το 2012 έως σήμερα στην Ελλάδα. Από αυτά περισσότερα από 1 δισ. επενδύθηκαν για ανάπτυξη των μεταλλείων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να διπλασιαστεί αν η εταιρεία είχε την υποστήριξη και τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η διοίκηση της Eldorado, παρά το τελεσίγραφο που έστειλε προς την ελληνική κυβέρνηση, με την απόφασή της, δηλώνει ανοιχτή στη διεξαγωγή ειλικρινούς διαλόγου με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι θα υπάρξει διάλογος προς όφελος των επενδύσεων, των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και τους κράτους που λαμβάνει τις εισφορές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.