ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κ.Λαγκάρντ προς Α.Τσίπρα: «Τρέξτε την γ’ αξιολόγηση – Δεν θα δημιουργήσουμε πρόβλημα» – Ο ρόλος του Ν.Τραμπ

Κ.Λαγκάρντ προς Α.Τσίπρα: «Τρέξτε την γ’ αξιολόγηση – Δεν θα δημιουργήσουμε πρόβλημα» – Ο ρόλος του Ν.Τραμπ

Η περιβόητη συνάντηση Α.Τσίπρα και Κ.Λαγκάρντ έλαβε χώρα τις βραδυνές ώρες Ελλάδος και όπως αποκαλύπτεται από τις δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου η τρίτη αξιολόγηση θα «τρέξει» εξπρές και εάν υπάρξει οποιοδήποτε κώλυμα αυτό θα έχει τεθεί από τον συνήθη ύποπτο το… Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την στάση του Ταμείου έχει παίξει σημαντικό ρόλο η κυβέρνηση Ν.Τραμπ η οποία ζήτησε από το ΔΝΤ να είναι προσεκτικό ακόμα και στην πιο ασήμαντη δήλωσή του.

Έτσι δόθηκε το «πράσινο» φως για τάχιστο κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, πλήρης στήριξη στο ζήτημα του χρέους και να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια για νέα μέτρα.

Στην παρούσα συγκυρία λόγω Ρ.Τ.Ερντογάν, η Ελλάδα αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ΗΠΑ

«Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις του με την Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από τη συνάντηση τους, διάρκειας περίπου μιας ώρας, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

Οι κοινές δηλώσεις κατέδειξαν ότι υπάρχει η αίσθηση μιας οικονομίας που αρχίζει δειλά δειλά να ανακάμπτει με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματος ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην απαραίτητη εφαρμογή της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους καθώς χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η τρίτη αξιολόγηση μονοπώλησε όλο το ενδιαφέρον της συζήτησης με τον πρωθυπουργό να ρίχνει σαφέστατες «αιχμές» στους δανειστές για τα τεκταινόμενα των προηγούμενων αξιολογήσεων.

«Όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών».

«Αλλά τώρα είμαι ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

Ο Α.Τσίπρας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «στις σημαντικές συζητήσεις για το χρέος το ΔΝΤ θα παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο»

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ διήρκησε 15 λεπτά, από τα συνολικά 50 λεπτά που διήρκησε η συνάντηση των δύο πλευρών.

Όλη ήταν αφιερωμένη στην τρίτη αξιολόγηση και στο πως αυτή θα πρέπει να έχει κλείσει εντός δύο μηνών. Είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί ανοικτός ο δρόμος για την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και την εφαρμογή της συμφωνίας για το χρέος.

Συζητήθηκαν επίσης τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από τη σχετική απόφαση του EG.

Σημαντικό κέδος για την κυβέρνηση είναι ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα όπως μερίδα των ΜΜΕ μετά βεβαιότηττος θεωρούσε ως δεδομένο

Στη διευρυμένη συνάντηση επίσης συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Παναγιώτης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Εκ μέρους του ΔΝΤ, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο προσωπάρχης της κ. Λαγκάρντ, Ντέηβιντ Λίπτον, και ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος στρατηγικής και πολιτικής, Χιου Μπρέντεκαμπ.

Η Κ.Λαγκάρντ αναφέρθηκε θερμώς «στην αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην εφαρμογή των δύσκολων πολιτικών, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα, επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας και η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος, το συντομότερο δυνατό»

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την κ. Λαγκάρντ για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος και τα βήματα που κάνουμε τώρα προς τη δημιουργία μιας αξιόπιστης και βιώσιμης πρόσβασης στις αγορές.

Μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Επισήμανε ειδικότερα ότι οι σοβαροί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα έχουν υποχωρήσει, η οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται και πως ήδη το 2017 ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης είναι περίπου κοντά στο 2%, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2007 και το οποίο είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος έχουν ξεπεραστεί για τρία συνεχόμενα χρόνια και τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται πάλι σε βιώσιμη πορεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση».

Για την τρίτη αξιολόγηση είπε πως «Όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών». «Αλλά τώρα είμαι ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ της και θα παράσχει μια περίοδο ‘καθαρού αέρα’, στη διάρκεια της οποίας όλα τα μέρη μπορούν να επικεντρωθούν στις κρίσιμες συζητήσεις για τις παραμέτρους της ελάφρυνσης του χρέους και να θέσουν τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη και βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά». Τόνισε, τέλος, ότι «στις σημαντικές συζητήσεις για το χρέος, πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο και προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί του στην κατεύθυνση αυτή».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.