ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες: Να αντιμετωπιστεί άμεσα το «πρόβλημα» με τα «κόκκινα δάνεια»

ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες: Να αντιμετωπιστεί άμεσα το «πρόβλημα» με τα «κόκκινα δάνεια»

Tην ανάγκη να επισπευστεί η υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων υπογραμμίζει η πρόεδρος του Εποπτικού Οργάνου της ΕΚΤ (SSM) Ντανιέλ Νουί, σε απαντητική επιστολή προς τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή.

Η Ευρωπαία επόπτης υποστηρίζει ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτές μεταρρυθμίσεις -όπως το άνοιγμα της αγοράς για πωλήσεις δανείων και η θέσπιση νέων πλαισίων για τον μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί- οδηγούν σε επίσπευση της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή τους.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, όσον αφορά τη θέση σε λειτουργία της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα χρειαστεί να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα του ελληνικού δικαστικού συστήματος και των πλαισίων για την αφερεγγυότητα.

Η κ. Νουί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, όπως μεταξύ άλλων η ανάγκη μείωσης του πολύ υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία όπως αναφέρει ανέρχονται σε περίπου 45% των συνολικών ανοιγμάτων τους. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο σε όλες τις χώρες της τραπεζικής ένωσης.

Παρά ταύτα υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτοντας δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,7% κρίνονται από την ΕΚΤ ως επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Υπενθυμίζει ότι το 2018 η ΕΚΤ θα διενεργήσει επίσης ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τα τέσσερα ελληνικά σημαντικά ιδρύματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κύριος λόγος για τη διενέργεια αυτών των ασκήσεων είναι να επιτευχθεί μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών στο πλαίσιο βασικού και δυσμενούς σεναρίου. Υπογραμμίζει δε ότι η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ δεν κρίνει σκόπιμη τη διενέργεια άλλου συνολικού ελέγχου του ενερηγτικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.