ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πως θα πάρετε το κοινωνικό μέρισμα: Ολόκληρη η διαδικασία- Ποιοι περνούν… από το ταμείο και ποιοι αποκλείονται (upd)

Πως θα πάρετε το κοινωνικό μέρισμα: Ολόκληρη η διαδικασία- Ποιοι περνούν… από το ταμείο και ποιοι αποκλείονται (upd)

Τουλάχιστον εννέα κατηγορίες πολιτών αποκλείονται ακόμα και στο…. νήμα από την είσπραξη του Κοινωνικού Μερίσματος.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η λειτουργία του διαδικτυακού τόπου υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους (www.koinonikomerisma.gr)

Οι δικαιούχοι, θα χρησιμοποιούν τον κωδικό taxis που διαθέτουν για να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα συμπληρώνουν τον ΑΜΚΑ, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους

Η σχετική υπουργική απόφαση που δόθηκε στην δημοσιότητα, προβλέπει ότι αποκλείονται όσοι:

– Συνοικούν και το συνολικό εισόδημα ή οι καταθέσεις τους ξεπερνούν τις 27.000 ευρώ, ακόμη κι αν σε αυτούς περιλαμβάνονται άνεργοι ή υπερήλικες, χωρίς εισόδημα.

– Δεν διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα κατά την τελευταία πενταετία.

– Δεν έχουν ασφαλιστεί τουλάχιστον μία φορά σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης για χρόνο μεγαλύτερο του ενός μηνός έως και τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

– Δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, εφόσον έχουν υποχρέωση.

– Είναι άγαμοι με ακίνητο αντικειμενικής αξίας άνω των 120.000 ευρώ ή έγγαμοι ακόμη και πολύτεκνοι με αντικειμενική αξία ακινήτου άνω των 180.000 ευρώ.

– Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας.

– Δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

– Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής ή

– δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Ειδικές προβλέψεις

– Για όσους έμειναν άνεργοι τουλάχιστον έξι μήνες εντός του τρέχοντος έτους, προβλέπεται συμψηφισμός του χρονικού διαστήματος ανεργίας με τα εισοδήματα του 2016, ώστε να δοθεί σε κάποιους από αυτούς το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος.

– Για ηλικιωμένους, οι οποίοι είτε δεν έχουν γνώση χρήσης του διαδικτύου είτε πρόσβαση σε αυτό, υπάρχει πρόνοια για την οίκοθεν καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
α) Ο υπόχρεος ή συνυπόχρεος είναι είτε συνταξιούχος είτε λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.
β) Ο υπόχρεος ή συνυπόχρεος είναι ηλικίας 70 ετών και άνω.
γ) Δεν υπάρχουν στην ωφελούμενη μονάδα εξαρτώμενα μέλη ούτε φιλοξενούμενοι.
δ) Έχει δηλωθεί κύρια κατοικία και όχι φιλοξενία σε άλλο φυσικό πρόσωπο.

Δικαιούχοι τριών ταχυτήτων

Με βάση τα εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια (εντός και εκτός συνόρων), το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 450 ευρώ για τα επιλέξιμα νοικοκυριά που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 350 ευρώ και 250 ευρώ, αντίστοιχα.

Το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια εισοδήματος, και περιουσίας:

1. Εισοδηματικά κριτήρια

Στην 1η κατηγορία δικαιούχων, εάν το εισόδημά δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

Στη 2η κατηγορία δικαιούχων, εάν το εισόδημά δεν υπερβαίνει το ποσό των 7.000 ευρώ και

στην 3η κατηγορία δικαιούχων, εάν το εισόδημά δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ

2. Περιουσιακά κριτήρια

α. Ακίνητη περιουσία:
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

β. Κινητή περιουσία:
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα (νοικοκυριό), πολλαπλασιαζόμενο με την αντίστοιχη κλίμακα ισοδυναμίας της ωφελούμενης μονάδας ανάλογα με τη σύνθεση αυτής.

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:
Ετήσιος τόκος = 9.000 * κλίμακα ισοδυναμίας ωφελούμενης μονάδας * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαβάστε όλη την απόφαση εδώ σε μορφή pdf

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.