26,95% ασφαλιστικό χαράτσι στις αποδείξεις δαπανών

26,95% ασφαλιστικό χαράτσι στις αποδείξεις δαπανών

Δεν θα γλιτώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές όσοι παρέχουν εργασία και αμείβονται με απόδειξη δαπανών.

Το ασφαλιστικό χαράτσι ύψους 26,95% επί των καθαρών αμοιβών έρχεται από την αρχή του νέου έτους σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας. Ηδη ετοιμάζεται σχετική τροπολογία η οποία αναμένεται να κατατεθεί πριν το τέλος του Δεκεμβρίου και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Η τροπολογία θα προβλέπει ότι πρέπει να καταβάλλεται ασφαλιστική εισφορά βάσει του άρθρου 39 δηλαδή αντίστοιχη αυτής που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

Η εισφορά 20% αφορά στον ΕΦΚΑ και το 6,95% είναι η εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου στις καθαρές αμοιβές- μετά την αφαίρεση της παρακράτησης φόρου 20%- των εργαζόμενων που αμείβονται με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης θα αφαιρείται το 26,95%.

Η επιβολή των εισφορών αυτών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2017 ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει διαφοροποίηση για ήδη συνταξιούχους, άνεργους, φοιτητές ή νοικοκυρές που έχουν ευκαιριακά ή περιστασιακά κάποια απασχόληση και αμείβονται γι’ αυτήν με τίτλους κτήσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.