ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Προσωρινή αναστολή εκτέλεσης του προστίμου για την ΣΕΚΑΠ – Στις 17 Ιανουαρίου η οριστική απόφαση

[Ανανέωση 14:11] Το Πρωτοδικείο της Κομοτηνής αποφάσισε την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων που όριζαν την την επιβολή προστίμου ύψους 38,2 εκατομυρίων ευρώ.

Έτσι, η ΣΕΚΑΠ παίρνει μια «παράταση ζωής» μέχρι την μέχρι να εκδικασθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της για το πρόστιμο.

Το πρόστιμο που αρχικά ήταν 19,5 εκατ. ευρώ και που σήμερα έχει φτάσει με τις προσαυξήσεις στα 39,2 εκατ. ευρώ, είχε επιβληθεί στην εταιρεία από το τελωνείο Ξάνθης για μια υπόθεση λαθρεμπορίου το 2009, όταν είχε εντοπιστεί πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.

Εκπρόσωποι της εταιρείας σχολιάζοντας την απόφαση είπαν ότι κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο, με τους εργαζόμενους να μπορούν να επιστρέψουν στη δουλεία τους αναμένοντας την οριστική απόφαση στις 17 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα και συγκεκριμένη την Πέμπτη, η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε παύση πληρωμών «εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας – πληρωμών της εταιρείας»

Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ αποφασίστηκε η ανάθεση σε δικηγορικό γραφείο όλων των σχετικών θεμάτων με τη διαδικασία της πτώχευσης καθώς και ο ορισμός νέου γενικού διευθυντή της εταιρείας.

Στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από το ΔΣ τονίζονταν ότι:

«Η ΣΕΚΑΠ αντιμετωπίζει θέμα πτώχευσης

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων εξαιτίας της απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής αναφορικά με το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις του 2009, στο πλαίσιο των οποίων επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δραστηριότητα της επιχείρησης από το αρμόδιο Τελωνείο, ελήφθη η απόφαση για την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας – πληρωμών της εταιρείας.

Ήδη από σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως Νομικό – Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης, τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.

Εκ των πρώτων ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αποτέλεσε ο ορισμός του κ. Σταύρου – Κωνσταντίνου Παπασπύρου του Χρυσοστόμου, ως νέου Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης».


Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής, καθώς από την απόφαση θα κριθεί το μέλλον της ΣΕΚΑΠ.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί για το προ ημερών αίτημα αναστολής της εταιρείας (προσωρινά μέτρα) κατά της απόφασης επικύρωσης του προστίμου ύψους 38,2 εκατ. ευρώ.

Αν το δικαστήριο αποδεχτεί το αίτημα της άλλοτε κραταιάς συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας τηε Ξάνθης, τότε η εταιρεία παίρνει παράταση ζωής μέχρι να εκδικασθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της για το πρόστιμο.

Αν απορριφθεί η αίτηση αναστολής θα επέλθει «ξαφνικός θάνατος» αφού το τελωνείο Ξάνθης θα πάψει να δέχεται τις εγγυητικές της και θα ζητήσει την άμεση καταβολή του προστίμου.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το πρόστιμο που αρχικά ήταν 19,5 εκατ. ευρώ και που σήμερα έχει φτάσει με τις προσαυξήσεις στα 39,2 εκατ. ευρώ, είχε επιβληθεί στην εταιρεία από το τελωνείο Ξάνθης για μια υπόθεση λαθρεμπορίου το 2009, όταν είχε εντοπιστεί πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.

Η εξαγορά της ελληνικής καπνοβιομηχανίας έγινε από τον όμιλο Donskoy Tabak, συμφερόντων του κ. Ιβάν Σαββίδη, το 2013, με τα στελέχη της να λένε ότι τότε είχαν υποτιμήσει τα προβλήματα της εταιρείας. Μέχρι τότε η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ δεν είχε ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση, προφανώς επειδή είχε λάβει διαβεβαιώσεις σε πολιτικό επίπεδο πως το πρόστιμο θα καταπέσει, καθώς είχε μεσολαβήσει και η αθώωση των εμπλεκομένων μελών της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ του 2009 από τη δικαιοσύνη.

Τα δικαστήρια, ωστόσο, έκριναν ότι η ΣΕΚΑΠ πρέπει να το πληρώσει, η ΣΕΚΑΠ υπέβαλε αίτημα ανακοπής της απόφασης που θα συζητηθεί σήμερα, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε -σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα- να υποβάλει δήλωση παύσης πληρωμών και ανέθεσε σε έμπειρους νομικούς περί πτωχεύσεων να δρομολογήσουν την αναγκαστική πτώχευση της καπνοβιομηχανίας.

Η εξέλιξη αυτή έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους 170 εργαζόμενους της εταιρείας αλλά και στην κοινωνία της Ξάνθης όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ. Σήμερα μάλιστα οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να μεταβούν στην Κομοτηνή έξω από το δικαστήριο, όπου το μεσημέρι αναμένεται να ληφθεί η κρίσιμη απόφαση.

Αν το δικαστήριο αποδεχτεί το αίτημα της ΣΕΚΑΠ, τότε η εταιρεία παίρνει παράταση ζωής μέχρι να εκδικασθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της για το πρόστιμο.

Αν απορριφθεί η αίτηση αναστολής θα επέλθει ξαφνικός θάνατος αφού το τελωνείο Ξάνθης θα πάψει να δέχεται τις εγγυητικές της, και θα ζητήσει την άμεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.