ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Bloomberg: Οι μυστικές αποστολές του Τ. Βίζερ στην Αθήνα το 2015 και ο ρόλος του στην ελληνική κρίση

Bloomberg: Οι μυστικές αποστολές του Τ. Βίζερ στην Αθήνα το 2015 και ο ρόλος του στην ελληνική κρίση

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg ο απερχόμενος πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ελληνική κρίση κατά την διάρκεια των ταραχωδών μηνών του 2015.

Χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν άνθρωπο που κατάφερνε να τετραγωνίσει τον κύκλο το πρακτορείο στο δημοσίευμά του ξεκινά με την πρώτη του επίσκεψη τον Φεβρουάριο του 2015 στην Αθήνα όταν η νέα κυβέρνηση υπόσχονταν να τερματίσει τη λιτότητα.

Τα μυστικά ταξίδια και τα μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση

«Ένας ελάχιστα γνωστός Ευρωπαίος αξιωματούχος» αναφέρει το Bloomberg, «πέταξε Αθήνα σε ένα μυστικό ταξίδι προκειμένου να δώσει ένα μήνυμα. Ο Αυστριακός οικονομολόγος μαζί με μια μικρή ομάδα υπουργών της κυβέρνησης περιέγραψε τις συνέπειες που θα είχε η παραβίαση των συμφωνηθέντων και η αθέτηση πληρωμών.

Πρώτον, η χώρα θα αποκοπεί από τα διεθνή κεφάλαια που απαιτούνται για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων. Οι τράπεζες θα κατέρρεαν και η οικονομία θα ακολουθούσε. Το ακροατήριό του, ωστόσο, δεν ήταν πεπεισμένο, έως ότου οι “προφητείες” του συνειδητοποιήθηκαν έξι μήνες αργότερα».

Ενα μήνα μετά το ταξίδι αυτό και αφού ο Βίζερ δεν κατάφερε να πείσει τους Ελληνες να εγκαταλείψουν την ριψοκίνδυνη πολιτική πραγματοποίησε δεύτερη μυστική αποστολή.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο και η αποστολή του Βίζερ να προετομάσει το έδαφος ώστε να υπάρξει πρόοδος.

Στο σπίτι του Ελληνα υπουργού Οικονομικών ήταν να εξασφαλίσει ότι η αντιπροσωπεία της Αθήνας θα είναι επιφορτισμένη με αυτό το καθήκον. Η συνάντηση έγινε στο σπίτι του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όπου τρώγοντας ο Βίζερ προσπάθησε να τους προετοιμάσει για την πρώτη τους επίσκεψη στην καγκελαρία.

Ο ρόλος του το βράδυ του συμβιβασμού

Όταν η συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούλιο του 2015 έληξε πρόωρα επειδή η ατμόσφαιρα είχε γίνει εξαιρετικά τοξική, ο Βίζερ, μαζί με τον Ντάισελμπλουμ ξενύχτησαν και προς έκπληξη όλων πέτυχαν έναν αποδεκτό συμβιβασμό, μια εκδοχή του οποίου κατέληξε στην συμφωνία που τράβηξε την Ελλάδα από το χείλος της αβύσσου, καταλήγει το εν λόγω δημοσίευμα.

Χρήσιμα εργαλεία τα μαθήματα κατά τους ταραχώδεις καιρούς της θητείας του

Καθώς ο Βίζερ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την θέση του ως επικεφαλής του euro-working group, τα μαθήματα που αντλήθηκαν κατά τους ταραχώδεις καιρούς της θητείας του αποτελούν πλέον χρήσιμα εργαλεία στη συζήτηση για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.

Η αποχώρηση του μανδαρίνου, όπως γράφει το πρακτορείο, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την «παλαιά φρουρά», αφού οι προσπάθειες έχουν πλέον στραφεί από τη διαχείριση του χάους στην αποτροπή του. Τον διαδέχεται ο Ολλανδός Χανς Βίλμπριφ.

Ελάχιστοι εκτός των θεσμών της ΕΕ γνωρίζουν τον πανέξυπνο Βίζερ, αλλά είναι ο άνθρωπος που έζησε την άνοδο της ευρωζώνης, τη μεταμόρφωσή της και την παρ’ ολίγον διάλυσή της, σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Η μυστικότητα, χαρακτηριστικό του απερχόμενου Τόμας Βίζερ

Η μυστικότητα ήταν χαρακτηριστική του Βίζερ που, ενώ ποτέ δεν βρισκόταν στο προσκήνιο, ήταν πάντα στο επίκεντρο αμέτρητων κρίσιμων προσπαθειών που εξασφάλισαν την επιβίωση του ευρώ και η Ελλάδα είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οποτε η χώρα και οι πιστωτές της δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν, ήταν ένας από τους ελάχιστους που αναλάμβαναν να τετραγωνίσουν τον κύκλο, ακόμη και όταν όλοι είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.