ΔΕΗ: Προς πώληση το 40% των λιγνιτικών μονάδων

ΔΕΗ: Προς πώληση το 40% των λιγνιτικών μονάδων

Στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης πρότεινε σε όσους προβλέπουν αποτυχία του market test «να αναθεωρήσουν τη στάση τους εάν δεν θέλουν να μείνουν εκτός νυμφώνος». Αναφερόμενος βέβαια στην προετοιμασία της Επιχείρησης για την πώληση του 40% του λιγνιτικού της δυναμικού…

Οπως είπε, η προετοιμασία, έστω κι αν αυτό δεν είναι προϊόν επιχειρηματικού σχεδιασμού, προχωράει απολύτως εντός των προθεσμιών, ενώ σημείωσε ότι η ζημιά στο Αμύνταιο δεν πρόκειται να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα ούτε να αλλάξει τους σχεδιασμούς. Ο κ. Παναγιωτάκης δεν παρέλειψε, πάντως, να εκφράσει τη διαφωνία του με τη συμφωνία για τα ενεργειακά. Τη χαρακτήρισε δεδομένη και σημείωσε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επανεξεταστούν στην προοπτική της σωστής λειτουργίας της αγοράς. «Ας μου επιτραπεί να πω, και για την αποκατάσταση της λογικής!» σημείωσε και εξέφρασε την προσδοκία ότι «οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, μετά τη διαπραγμάτευση, θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, για τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων. «Κανείς άλλωστε δεν επιθυμεί την απορρύθμιση και τα αδιέξοδα» συμπλήρωσε με νόημα. Ειδική αναφορά έκανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ στις σχέσεις ΔΕΗ και κράτους, αναδεικνύοντας ως προτεραιότητα τη ριζική αλλαγή τους. «Επιβάλλεται να εξαλειφθεί κάθε διαδικασία και θεσμός που στραγγαλίζει την επιχειρηματική της δραστηριότητα και διαστρεβλώνει την εταιρική της λειτουργία με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης» είπε.

Η αισιοδοξία που εξέφρασε ο κ. Παναγιωτάκης, πάντως, για τα αποτελέσματα του market test για τις λιγνιτικές μονάδες δεν προκύπτει τουλάχιστον από τις τοποθετήσεις στο συνέδριο εκπροσώπων μεγάλων ενεργειακών ομίλων.

«Κανένας επενδυτής δεν σκέφτεται να επενδύσει στον άνθρακα» τόνισε ο ανώτερος σύμβουλος της Edison Ρομπέρτο Πότι, επικαλούμενος τις πολιτικές της Ε.Ε. για απανθρακοποίηση. Από πλευράς της Protergia (όμιλος Μυτιληναίου), ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ντίνος Μπενρουμπή τόνισε ότι βλέπει δυσοίωνο το μέλλον του λιγνίτη τουλάχιστον για την περίοδο μετά το 2025.

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για την αγορά ηλεκτρισμού έκανε με την ομιλία του στο ενεργειακό panel του συνεδρίου του Economist και ο πρόεδρος της Elpedison κ. Νίκος Ζαχαριάδης. «Είμαστε υπέρμαχοι του ανοίγματος της αγοράς με την εφαρμογή του Target Model» τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι καθυστερήσεις προς τη μετάβαση σε αυτό το μοντέλο «οδηγούν τελικά στην υιοθέτηση μεταβατικών μηχανισμών που συχνά διαιωνίζουν επιμέρους προβλήματα, στην πράξη αφιερώνεται πολύτιμος χρόνος και προσπάθεια για ενδιάμεσες ρυθμίσεις αντί στην ουσιαστική διαμόρφωση της τελικής αγοράς». Ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τη μετάβαση στο Target Model οδηγεί σε ετήσια απώλεια τουλάχιστον 0,5 δισ. ευρώ. Επισήμανε τέλος ως νούμερο 1 συστημικό κίνδυνο σήμερα, το ότι δεν εκκαθαρίζονται και δεν πληρώνονται στην ώρα τους οι συναλλαγές.

Στις προοπτικές του προγράμματος της ΔΕΗ για αποεπένδυση στη λιγνιτική παραγωγή αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ επισήμανε την επιτυχή ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ. Το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιουλίου, στην τετραμερή συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Στη σύμπραξη των ΕΛΠΕ με την Total και την ΕxxonMobil αναφέρθηκε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Στεργιούλης. Σημείωσε ότι «η αποδοχή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνα υδρογονανθράκων νότια και δυτικά της Κρήτης, δίνει ισχυρό μήνυμα για την ελληνική οικονομία και αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας».

Την εκτίμηση ότι σε δύο χρόνια θα έχουμε γεωτρήσεις στον ελληνικό χώρο διατύπωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς. Επανέλαβε δε ότι η εταιρεία προγραμματίζει νέες σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης προκειμένου να αυξηθεί η διαθέσιμη πληροφορία για το δυναμικό υδρογονανθράκων της περιοχής.
Αποκάλυψε, δε, ότι οι εταιρείες έχουν δεσμεύσει κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τις αναγκαίες επενδύσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφερόμενος στην πρόοδο του αγωγού Tap, ο διευθυντής του έργου στην Ελλάδα, Ρίκαρντ Σκούφιας, τόνισε ότι προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το 2020 θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.