ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πτώση 6,8% στα τουριστικά έσοδα το 2016

Πτώση 6,8% στα τουριστικά έσοδα το 2016

Παρά το γεγονός ότι οι τουριστικές αφίξεις ήταν υψηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά κύριο λόγο η μείωση των ταξιδιωτικών εσόδων κατά τη διάρκεια του 2016 αποδίδεται στη μείωση τιμών στα ξενοδοχεία…

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η ειδική ανάλυση που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Εκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική που δημοσιεύθηκε χθες. Παράλληλα, επισημαίνεται και το γεγονός ότι η γενική μείωση στις δαπάνες ανά ταξίδι αποτυπώνει επιπροσθέτως μια παγκόσμια τάση στον κλάδο του τουρισμού προς οικονομικότερες τουριστικές προτάσεις σε νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος. Επίσης, ενδεχομένως συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα που χαρακτήρισε την οικονομική δραστηριότητα σε αρκετές χώρες από τις οποίες προέρχονται οι ταξιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 οι ετήσιες αφίξεις και διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5,1% και 2,9%, αντίστοιχα, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις υποχώρησαν κατά 6,8%. Σύμφωνα με την ανάλυση της ΤτΕ, προκύπτει ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να ερμηνευτεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, αν εξεταστεί η αναλογία διανυκτερεύσεις/εισπράξεις, δεδομένου ότι οι διανυκτερεύσεις αποτελούν το υψηλότερο μερίδιο των δαπανών ενός ταξιδιού/τουριστικού πακέτου. Στο πλαίσιο αυτό, η εξέλιξη των ξενοδοχειακών τιμών και των διανυκτερεύσεων το 2016 αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε την περίοδο αιχμής (Μάιο έως Οκτώβριο), η οποία όμως χαρακτηρίστηκε από πτώση των ξενοδοχειακών τιμών. Ετσι, προκύπτει ότι η μείωση των τιμών διαμονής ήταν ο πρωταρχικός παράγοντας της μείωσης των ταξιδιωτικών εσόδων από διανυκτερεύσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση φορέων της αγοράς ότι μετά τη μείωση των διανυκτερεύσεων κατά την έναρξη της περσινής τουριστικής περιόδου, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων προχώρησαν σε επιθετικές πολιτικές προσέλκυσης τουριστών, μειώνοντας τις τιμές των καταλυμάτων –ειδικά στις διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες γίνονται κρατήσεις από ιδιώτες και πολύ πιθανόν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής– με στόχο την αύξηση των διανυκτερεύσεων. Η στρατηγική αυτή οδήγησε σε οριακή αύξηση των διανυκτερεύσεων τον Αύγουστο και σε σημαντικές αυξήσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Είχε, όμως, ως αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών εσόδων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.