Ελληνικός Χρυσός: Σε καθεστώς συντήρησης το έργο στις Σκουριές μέχρι να αδειοδοτηθεί

Ελληνικός Χρυσός: Σε καθεστώς συντήρησης το έργο στις Σκουριές μέχρι να αδειοδοτηθεί

Σε καθεστώς συντήρησης θα παραμείνει το έργο στις Σκουριές μέχρι να αδειοδοτηθεί πλήρως, τονίζουν από την Ελληνικός Χρυσός, θεωρώντας ότι η θετική απόφαση της διαιτησίας που δημοσιοποιήθηκε χθες, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, η οποία όμως δεν επιλύει τα εμπόδια για να προχωρήσει η επένδυση.

Με την απόφαση της διαιτησίας που ολοκληρώθηκε μέσα σε έξι μήνες, η Ελληνικός Χρυσός επιστρέφει στο κυνήγι των αδειών, στις οποίες περιλαμβάνεται η έγκριση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τις Σκουριές, η απόφαση του ΚΑΣ για την μετακίνηση αρχαιοτήτων (σ.σ. αναμένει έγγραφο του ΥΠΕΝ), η έγκριση τροποποίησης της τεχνικής μελέτης της μεθόδου απόθεσης των τελμάτων και η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας.

Το χρηματιστήριο υποδέχτηκε, με ενθουσιασμό τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της διαιτησίας (η μετοχή έκλεισε με άνοδο 2,5%), όμως η απόσταση που έχει να διανύσει η Eldorado Gold για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος είναι πολύ μεγάλη.

Από τον περσινό Μάιο που ανακοινώθηκε η παραπομπή σε διαιτησία η κεφαλαιοποίηση έχει κατρακυλήσει στα 881 εκ. δολάρια, από 5,5 δισ. δολάρια, αποτίμηση που μόνο ικανοποίηση δεν προσφέρει στους μετόχους της. Για αυτό και οι Καναδοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ εάν δεν αδειοδοτηθεί πλήρως το έργο. Προτάσσουν διάλογο με το υπουργείο και συνεργασία για να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στις Σκουριές.

Σήμερα, στη Χαλκιδική σε φάση κανονικής παραγωγής μεταλλευμάτων έχει μπει το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας που επεξεργάζεται 1.300 τόνους μεταλλεύματος. Στο Στρατώνι συνεχίζονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για να διαπιστωθεί η δυνατότητα επέκτασης των μεταλλείων ενώ στις Σκουριές γίνονται μόνο τα έργα προστασίας του έργου και του περιβάλλοντος.

Ο κ. Σταθάκης είχε συνδέσει στο παρελθόν την αδειοδότηση στα έργα των Σκουριών με την απόφαση της διαιτησίας. Για αυτό και τώρα που τελείωσε το δικαστήριο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, η στάση που θα τηρήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει ότι η απόφαση της διαιτησίας απορρίπτει τον ισχυρισμό του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με τον οποίο η τεχνική μελέτη για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στη θέση Μαντέμ Λάκκος παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων. Η σύμβαση παραχώρησης είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2013, πριν ακόμη η Ελληνικός Χρυσός, περάσει σε Καναδικά χέρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.