Από το 2018 οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα – Ποιοι οι «μνηστήρες» και οι περιοχές

Από το 2018 οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα – Ποιοι οι «μνηστήρες» και οι περιοχές

Δέκα χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, έξι ελληνικές και πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες και πολλές προσδοκίες για ανακαλύψεις, ανάλογες με αυτές που έχουν καταγραφεί σε γειτονικές χώρες, συνθέτουν το σκηνικό των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας.

Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, που θα δώσουν σαφέστερη εικόνα για την ύπαρξη και το μέγεθος των κοιτασμάτων, αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018 – 2019 στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, ενώ το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται αφενός στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις δύο μεγάλες θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούν η Energean (στο Ιόνιο) και η Κοινοπραξία δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και αφετέρου στις επόμενες προκηρύξεις που ετοιμάζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές.

Στο μεταξύ, η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή των επόμενων συμβάσεων.

Η μελέτη εκπονήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα με κοινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού, Σωκράτη Φάμελλου.

Οι παραχωρήσεις που διεκδικούν η Κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Total-ExxonMobil και η Energean περιλαμβάνουν περιοχές με μεγάλα θαλάσσια βάθη, που συνεπάγονται και μεγαλύτερο κόστος επενδύσεων, τα χαρακτηριστικά των οποίων, ωστόσο, προσελκύουν το ενδιαφέρον και μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.

Μετά την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος και την αποδοχή του από την ΕΔΕΥ και το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας θα πρέπει να δημοσιευθούν οι σχετικές διακηρύξεις στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Παράλληλα, η ΕΔΕΥ προχωρά σε νέες σεισμικές έρευνες με στόχο την «πύκνωση» των γραμμών που είχαν καταγραφεί το 2013, καθώς και σε επανεπεξεργασία των παλαιότερων δεδομένων για να ακολουθήσει η σταδιακή επαναπροκήρυξη τόσο θαλάσσιων όσο και χερσαίων περιοχών, στη Δυτική αλλά και τη Βόρειο Ελλάδα.

Οι τρεις πιο «ώριμες» περιοχές προς διερεύνηση είναι ο Πατραϊκός κόλπος, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, καθώς οι συμβάσεις για την παραχώρησή τους κυρώθηκαν από τη Βουλή το 2014.

Στον Πατραϊκό οι εκτιμήσεις της Κοινοπραξίας ΕΛΠΕ-Edison κάνουν λόγο για κοίτασμα μεγέθους 100 εκατ. βαρελιών, ενώ οι επενδύσεις για την ανάπτυξή του υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ και οι ερευνητικές γεωτρήσεις προσδιορίζονται για την περίοδο 2018 – 2019.

Το Κατάκολο είναι η μοναδική ως τώρα περιοχή της Δυτ. Ελλάδας με 35 – 40 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα και 10,5 εκατ. βαρέλια απολήψιμα. Την εκμετάλλευση έχει αναλάβει η Energean, η οποία προγραμματίζει γεώτρηση το 2019.

Η Κοινοπραξία Repsol / Energean διεξάγει τις έρευνες και στα Ιωάννινα, σε περιοχή έκτασης 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου μετά την αεροβαρυτική έρευνα, με την οποία καταγράφηκε από αέρος το ανάγλυφο του εδάφους, προγραμματίζονται για την περίοδο 2018-2019 σεισμικές έρευνες.

Ακολουθούν τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας: ‘Αρτα – Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και Αιτωλοακαρνανία (Repsol / Energean).

Οι συμβάσεις μίσθωσης υπεγράφησαν τον περασμένο Μάιο, αφού εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.

Το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης για τρεις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου: Το «μπλοκ 2» (δυτικά της Κέρκυρας), για το οποίο έχει ορισθεί ως επιλεγείς αιτών η Κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.- Total- Edison, βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα ακολουθήσουν η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης και η κατάθεσή της στη Βουλή. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την περιοχή 10, στο Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου έχει αναδειχθεί επιλεγείς αιτών η ΕΛ.ΠΕ., όπως και για την περιοχή 1, Βόρεια – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.