Οι Αμερικανοί ξεκινούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ υπό την προστασία του 6ου Στόλου!

Οι Αμερικανοί ξεκινούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ υπό την προστασία του 6ου Στόλου!

Οι Αμερικανοί ξεκινούν γεωτρήσεις προς ανεύρεση φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αυτό αποτελεί κρίσιμη εξέλιξη σε ότι αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί πλέον η τουρκική παραβατικότητα: Συγκεκριμένα δύο γεωτρήσεις στο βυθο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ θα πραγματοποιήσει η αμερικάνικη εταιρεία ExxonΜobil, το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ως μέλος της κοινοπραξίας Exxon Mobil – Qatar Petroleum που έχει κερδίσει τα δικαιώματα του βυθοτεμαχίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Τρίσταν Άσπρεϊ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν λίγο στη Λευκωσία.

Η δήλωση του Τρίσταν Άσπρεϊ έγινε στην παρουσία των υπουργών Μεταφορών και Ενέργειας της Κύπρου, αλλά και πρεσβευτών αρκετών χωρών και αυτό έχει την σημασία του. Να πούμε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρ.Τίλερσον, ήταν στέλεχος της ExxonΜobil μέχρι πριν αναλάβει το υπουργείο.

Επίσης, όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η τελική επεξεργασία των γεωφυσικών δεδομένων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συμβάσεις για τις εξέδρες γεώτρησης και ο σχεδιασμός των φρεατίων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ενδείξεις είναι “Πολύ ενθαρρυντικές”.

“Οι έρευνες θα γίνουν υπό την προστασία του 6ου αμερικανικού Στόλου, αν χρειαστεί να παρέμβει”, δηλώθηκε από αμερικανικής πλευράς.

Το πιο πολυπόθητο οικόπεδο ήταν το «10», καθώς «υπόσχεται την ύπαρξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος.

Για την απόκτησή του ανταγωνίστηκαν τρεις πλευρές: Οι Exxon Mobil – Qatar Petroleum, η ΕΝΙ – Total και η Νορβηγική Statoil.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο, αφού πρόκειται για μια από τις ποιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.