ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Στην Θεσσαλονίκη και η τελευταία αποστολή σωληναγωγών για τον ΤΑΡ – 71 φορές το βάρος του Πύργου του Αϊφελ (φωτό)

Γεγονός είναι πλέον η ολοκλήρωση της τελικής παράδοσης όλων των σωληναγωγών προς τις χώρες που φιλοξενούν τον αγωγό καθώς στις 10 Οκτωβρίου 2017 έφτασε στη Θεσσαλονίκη η τελευταία αποστολή χαλύβδινων σωληναγωγών για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP AG).

Η μεταφορά των 55.000 σωληναγωγών και γωνιών πραγματοποιήθηκε σε διάστημα ενάμιση χρόνου περίπου. Οι πρώτοι σωληναγωγοί κατέφθασαν στο Δυρράχιο τον Απρίλιο του 2016, ενώ οι παραδόσεις στην Ελλάδα ξεκίνησαν ένα μήνα αργότερα, τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, περίπου 55.000 σωληναγωγοί χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του TAP (32,000 στην Ελλάδα· 13.000 στην Αλβανία· 9.150 για το υποθαλάσσιο τμήμα· και 670 στην Ιταλία)

Το βάρος όλων αυτών των σωλήνων φτάνει τους 520.000 τόνους: όσο περίπου ζυγίζουν 71 πύργοι του Eiffel.

Το βάρος ενός μόνο σωληναγωγού μήκους 18 μέτρων κυμαίνεται μεταξύ 9,3 και 16,3 τόνων – αναλόγως του πάχους των τοιχωμάτων του.

Οι σωληναγωγοί μεταφέρθηκαν στους Κεντρικούς Σταθμούς Διαλογής σε 79 θαλάσσια φορτία διαφόρων μεγεθών και με 158 δρομολόγια τρένου εντός Ελλάδας. Η διαδικασία εκφόρτωσης στα μεγαλύτερα πλοία διαρκούσε κατά μέσον όρο περί τις 5 μέρες.

Τους σωληναγωγούς κατασκεύασε η ελληνική Σωληνουργεία Κορίνθου και η γερμανική Salzgitter Mannesmann International

Ο John Haynes, Διευθυντής Τεχνικού Σχεδιασμού του TAP, σημείωσε σχετικά: «Πρόκειται για ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία της επιτυχούς υλοποίησης του έργου. Το σύνολο της εφοδιαστικής διαδικασίας παράδοσης πραγματοποιήθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και με τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας. Δεδομένου ότι κάθε σωλήνας έχει ανυψωθεί κατά προσέγγιση επτά φορές από την κατασκευή του στα εργοστάσια έως την άφιξή του στους Κεντρικούς Σταθμούς Διαλογής του ΤΑΡ, είμαστε περήφανοι που αυτή η τεράστια επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθεί κανένα συμβάν ασφαλείας στις φιλοξενούσες χώρες.»

Από τους Κεντρικούς Σταθμούς Διαλογής, οι σωληναγωγοί μεταφέρονται σε τοπικά σημεία αποθήκευσης κοντά στα εργοτάξια, κατά μήκος της όδευσης του αγωγού.

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.