ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Ρωσίας: «Δεν προήλθε από εμάς η υψηλή συγκέντρωση ρουθηνίου-106 στην Ευρώπη»

Διαφωνία υπάρχει μεταξύ της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας Rosatom της Ρωσίας σχετικά με την προέλευση του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 το οποίο είχε εντοπιστεί στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, στις αρχές Οκτωβρίου.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε, με μάλλον αρκετή καθυστέρηση, ότι ανίχνευσε σε ορισμένες περιοχές της χώρας «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 στο τέλος Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του Ινστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας σχετικά με την πιθανή προέλευση του ραδιενεργού στοιχείου.

Τα υψηλότερα επίπεδα ρουθηνίου-106, σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες, ανιχνεύθηκαν στο Αργκαγιάς, ένα χωριό στην περιοχή του Τσελιάμπινσκ στα νότια Ουράλια, όπου το συγκεκριμένο ισότοπο ήταν σε επίπεδα 986 φορές υψηλότερα από τα συνήθη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Αργκαγιάς απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό του Μαγιάκ, όπου το 1957, επί σοβιετικής εποχής, είχε συμβεί σοβαρό πυρηνικό ατύχημα και σήμερα στις εγκαταστάσεις του γίνεται επεξεργασία χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων.

Η Greenpeace της Ρωσίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κάλεσε την αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια Rosatom να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος και να δώσει τη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της. Θα ζητήσει επίσης από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να ερευνήσουν μήπως υπήρξε συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος.

Στα μέσα Οκτωβρίου η Rosatom είχε ανακοινώσει ότι, σε δείγματα μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου, δεν είχε ανιχνευθεί ρουθήνιο-106, πλην της περιοχής της Αγίας Πετρούπολης. Είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας ήσαν φυσιολογικά γύρω από όλες τις ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η μετεωρολογική ρωσική υπηρεσία Rosgidromet ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό ισότοπο ανιχνεύθηκε στο Ταταρστάν και στη νότια Ρωσία, φθάνοντας τελικά σε όλη την Ευρώπη.

Rosatom: “Κανένα συμβάν στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις”

Η Ρωσία δεν κατέγραψε «κανένα περιστατικό ή βλάβη» στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις παρά τα υψηλά επίπεδα του ραδιενεργού ισότοπου ρουθήνιο 106 που ανιχνεύθηκαν από τη μετεωρολογική της υπηρεσία, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ρωσική κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom. Η ανακοίνωση της Rosatom γίνεται μία ημέρα αφού η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας επεσήμανε ότι ανίχνευσε σε ορισμένες περιοχές της χώρας «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του Ινστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας σχετικά με την πιθανή προέλευση του ραδιενεργού στοιχείου που είχε εντοπισθεί στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα) στις αρχές Οκτωβρίου. Τα υψηλότερα επίπεδα ρουθηνίου-106, σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες, ανιχνεύθηκαν στο Αργκαγιάς, ένα χωριό στην περιοχή του Τσελιάμπινσκ στα νότια Ουράλια, όπου το συγκεκριμένο ισότοπο ήταν σε επίπεδα 986 φορές υψηλότερα από τα συνήθη.

Το Αργκαγιάς απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό του Μαγιάκ, όπου το 1957 είχε συμβεί σοβαρό πυρηνικό ατύχημα και σήμερα στις εγκαταστάσεις του γίνεται επεξεργασία χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων. Η ρωσική υπηρεσία είχε διευκρινίσει ότι στη συνέχεια ρουθήνιο εντοπίστηκε στο Ταταρστάν και αργότερα νοτιότερα στη Ρωσία, ενώ από τις 29 Σεπτεμβρίου και μετά «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, από την Ιταλία και προς τη βόρεια Ευρώπη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Greenpeace της Ρωσίας κάλεσε τη Rosatom να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος και να δώσει τη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της. Θα ζητήσει επίσης από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να ερευνήσουν μήπως υπήρξε συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος. Στα μέσα Οκτωβρίου η Rosatom είχε ανακοινώσει ότι «σε δείγματα μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου (…) δεν είχε ανιχνευθεί ρουθήνιο-106, πλην της περιοχής της Αγίας Πετρούπολης», απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο τα συμπεράσματα των ευρωπαϊκών δικτύων ελέγχου της ραδιενέργειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.