ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πρωτοφανές: Οι ΗΠΑ αγόρασαν από την Ρωσία φυσικό αέριο!

Πρωτοφανές: Οι ΗΠΑ αγόρασαν από την Ρωσία φυσικό αέριο!

Mετά την Βρετανία και οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να προμηθευτούν ρωσικό φυσικό αέριο καθώς δεν επαρκούν τα αμερικανικά αποθέματα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η αμερικανική ενεργειακή υπερδύναμη αγοράζει φυσικό αέριο από την Ρωσία σε μεγάλες ποσότητες.

Το ειδικό τάνκερ Gaselys της γαλλικής εταιρίας Engie, φορτωμένο με ρωσικό υγροποιημένο αέριο (LNG) από τον πρόσφατα κατασκευασμένο τερματικό σταθμό στην περιοχή Γιαμάλ της ρωσικής Αρκτικής, απέπλευσε από βρετανικό λιμάνι και κατευθύνεται στον τερματικό σταθμό Everett, κοντά στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρεται σε δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Κομερσάντ».

Οι συνθήκες βαρυχειμωνιάς που επικρατούν στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες έφεραν εκ των πραγμάτων την εξέλιξη αυτή, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διακηρυγμένη στρατηγική της Ουάσιγκτον περί ανάπτυξης και πλήρους ελέγχου της διεθνούς αγοράς υγροποιημένου αερίου.

Από το 2007 ακόμα, η ρωσική Gazprom είχε στα σχέδιά της την εξαγωγή LNG μέσω του Βόρειου Ατλαντικού στις ΗΠΑ, αφού η έλλειψη για την εσωτερική αγορά ήταν από τότε εμφανής, ωστόσο η αποκαλούμενη και πολυδιαφημισμένη “σχιστολιθική επανάσταση” πάγωσε προσωρινά τα όποια σχέδια.

Η δραστική μείωση της διεθνούς τιμής των ενεργειακών πόρων τα τελευταία χρόνια, οδήγησε στην αποδόμηση αυτής της “επανάστασης”.

Τώρα, ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων, το ρωσικό σχέδιο περί εξαγωγών στις ΗΠΑ αποκτά σάρκα και οστά. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου ενεργειακών ερευνών της Οξφόρδης Τζέιμς Χέντερσον, “αυτό αποτελεί και την ουσία του LNG να μεταφέρεται εκεί που υπάρχει ζήτηση”.

Στο pronews είχαμε ενημερώσει έγκαιρα για το τι θα συμβεί με το περιβόητο αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Τότε γράφαμε:

«Τώρα η Ρωσία βλέπει πως έχει την δυνατότητα να χτυπήσει τις ΗΠΑ στην ενέργεια όσο ποτέ καθώς αν και στην αρχή οι Αμερικανοί σκοπίμως έριξαν τις τιμές του πετρελαίου για να πλήξουν την ρωσική οικονομία σε συνδυασμό με τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας επειδή τόλμησε να… αντιδράσει στους αμερικανικούς σχεδιασμούς σε Ουκρανία αλλά και Συρία όπως φαίνεται, η ρωσική οικονομία λόγω της υπερβολικής αυτάρκειάς της (διαθέτει τα πάντα η Ρωσία στο έδαφός της, πρώτες ύλες, υδρογονάνθρακες και σιτάρι) και του χαμηλότατου δημόσιου χρέους (μόλις 17%) άντεξε αντίθετα δεν άντεξαν οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και φυσικά το σπάταλο Ριάντ οδεύει προς μεγάλα ελλείμματα.

Τώρα η Μόσχα θέλει και επιδιώκει να κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου χαμηλά και «ποντάρει» στο «ξεδόντιασμα» των «καλομαθημένων» Αμερικανών πόσο μάλλον των Ουαχαμπιστών του Ριάντ.

Η Ρωσία «τινάζει στον άερα» την προσπάθεια ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και συνεπώς την αύξηση της τιμής του “μαύρου χρυσού” κάτι που ζητούν εναγωνίως οι αμερικανικές πολυεθνικές του πετρελαίου, αλλά και των καθεστώτα του Κόλπου που στηρίζονται από τις ΗΠΑ: Ο Igor Sechin, επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της εταιρείας Rosneft και στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες ότι «Η εταιρεία δεν θα περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου στο πλαίσιο ενδεχόμενης συμφωνίας με τον OPEC»!

Η κίνηση φυσικά δεν είναι άσχετη με την επιβάρυνση της διεθνούς κατάστασης ασφάλειας και με τις κατηγορίες που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και η Γαλλία και κατά δεύτερον η Βρετανία κατά της Ρωσίας, επειδή η τελευταία καταδιώκει ανηλεώς τους ισλαμιστές στην Συρία.

Με απλά λόγια η Ρωσία είναι αποφασισμένη να «εξανλήσει» τις δυτικές εταιρείες, αλλά και τα καθεστώτα του Κόλπου που στηρίζουν τους ισλαμιστές και να πιέσει ακόμα χαμηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, όπου η Ρωσία ήδη έχει κερδίσει την πρώτη μάχη με τις αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης φυσικού αερίου από πετρώματα:

Οι περισσότερες εταιρείες εξόρυξης φυσικού αερίου από σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ έκλεισαν όταν η Ρωσία αρνήθηκε να μειώσει την παραγωγή φυσικού αερίου.

Οι Αμερικανοί επιζητούσαν να μειωθεί η παραγωγή για να αυξηθεί το κόστος του φυσικού αερίου γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να το αντέξουν αυτό οι αμερικανικές εταιρείες που είχαν τεράστιο κόστος εξόρυξης σχιστολιθικών πετρωμάτων και μετατροπής τους σε φυσικό αέριο.

«Γιατί θα πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή πετρελαίου; Η Rosneft σχεδιάζει την αύξηση της παραγωγής, ώστε να ξεπεραστούν τα 203 εκατ. τόνοι που παρήγαγε η ρωσική εταιρεία το 2015», δήλωσε ο Sechin, ερωτηθείς για τα σχέδια του OPEC.

Ουσιαστικά η Μόσχα θα επιχειρήσει να φέρει στα πρόθυρα της πτώχευσης τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως και την γαλλική Total και την βρετανική BP οιοποίες παρουσιάζου τα τελευταία χρόνια εξοντωτικές ζημιές.

Θα τα καταφέρει; Έχει την αυτάρκεια για να το κάνει. Έχει προσαμρόσει την οικονομία της στα νέα δεδομένα και διαθέτει έναν λαό που ξέρει πως να ζει με «μέτρο» όταν χρειάζεται κάτι που στο Τέξας, στην Λουιζιάνα, στο Ιλινόις, στην Καλιφόρνια κ.α δεν μπορούν να το κάνουν και δεν βοηθάει το υπεργαλαξιακό χρέος των ΗΠΑ της τάξης των 19.5 τρισ. δολαρίων»

Το παγοθραυστικό τάνκερ φυσικού αερίου Christophe de Margerie με το πρώτο φορτίου υγροποιημένου ρωσικού φυσικού αερίου LNG από την μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου «Yamal LNG» κατέπλευσε πριν μέρες στο βρετανικό λιμάνι στο νησί Γκρέιν, όπως δήλωσε στο TASS η εκπρόσωπος της βρετανικής ενεργειακής εταιρείας National Grid Τζάνετ Ουνσβόρτ.

Η εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας, δεν αναφέρθηκε στον όγκο του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ωστόσο υπογράμμισε ότι «δεν αποτελεί ποσότητα ρεκόρ», και επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά ρωσικό φορτίο έφθασε στο λιμάνι μας στην νήσο Γκρείν και για πρώτη φορά κατέπλευσε παγοθραυστικό».

Η ίδια είπε ότι για «εμπορικούς λόγους δεν μπορώ να σας πως που θα διοχετευθεί το αέριο» αλλά υπογράμμισε ότι το φορτίο αυτό με το LNG δεν θα διοχετευθεί στο δίκτυο διανομής, αλλά θα αποθηκευτεί».

Η εφημερίδα Financial Times είχε γράψει τον Δεκέμβριο ότι το Christophe de Margerie, όπως αναμένονταν θα έπρεπε να κατευθυνθεί προς την Ασία, ωστόσο η κατάσταση άλλαξε όταν σταμάτησε να λειτουργεί ο αγωγός πετρελαίου Forties στη Βόρεια Θάλασσα.

Εξαιτίας μιας ρωγμής που δημιουργήθηκε στον αγωγό αποφασίσθηκε να τεθεί εκτός λειτουργίας για μερικές εβδομάδες ο εν λόγω αγωγός μέσω του οποίου φθάνει στην Βρετανία το 40% του πετρελαίου και φυσικού αερίου, που εξορύσσει η Βρετανία από τα κοιτάσματα της που βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η αγορά μικρών σε ποσότητες φορτίων ρωσικού φυσικού αερίου είναι συνήθης πρακτική για τη Βρετανία.

Ωστόσο τα φορτία αυτά φθάνουν μέσω αγωγών φυσικού αερίου από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ είναι η πρώτη φόρα που έφθασαν με τάνκερ.

Η Financial Times σε σχέση με αυτή την εξέλιξη επεσήμαναν την αντιφατική στάση του Λονδίνου, το οποίο από τη μία υποστηρίζει με τρόπο κατηγορηματικό τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά από την άλλη αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως επεσήμαινε η βρετανική οικονομική εφημερίδα, παρότι οι κυρώσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ δεν στρέφονται απευθείας κατά της «Yamal LNG», έχουν επιβάλλει άλλες κυρώσεις που καθιστούν ανέφικτη την πρόσβαση ρωσικών ενεργειακών εταιρειών στην χρηματοδότηση και τις νέες τεχνολογίες για να υλοποιήσουν διάφορα προγράμματα τους.

Η εφημερίδα Financial Times επικαλέσθηκε μάλιστα πηγή προσκείμενη στο ρωσικό υπουργείο Ενέργειας, η οποία δήλωσε ότι η πώληση και μεταφορά LNG με τάνκερ, έκανε την απόφαση της Βρετανίας να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας να μοιάζει με μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που λέει η παροιμία «δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής δήλωσε στην εφημερίδα ότι η αγορά είναι αυτή που καθορίζει από που πρέπει να εισάγεις φυσικό αέριο τονίζοντας ότι οι ποσότητες αυτές είναι επαρκείς και πως το 80% των προμηθειών θα διασφαλισθεί από τα παραδοσιακά κανάλια από την Νορβηγία και το Κατάρ.
Πώς έγινε η φόρτωση του LNG στο τάνκερ

Στις 8 Δεκεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον οικισμό Σαμπέτα που βρίσκεται στην αυτόνομη περιοχή Γιαμάλ – Νενέτσκι έδωσε την εντολή να γίνει η φόρτωση του πρώτου τάνκερ φυσικού αερίου Christophe de Margerie.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το εργοστάσιο «Yamal LNG» (το 50,1% ανήκει στη ρωσική Novatec, το 20% στην γαλλική Total 20% στην κινεζική CNPC και το 9,9% στο Ταμείο «Ο Δρόμος του μεταξιού»), στο οποίο έγινε η τελετή, θα είναι το πρώτο εργοστάσιο της ρωσικής Novatec παραγωγής LNG., με τρεις μονάδες παραγωγής, η κάθε μια από τις οποίες θα παράγει 5,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί η μια μονάδα του εργοστασίου ενώ οι άλλες δύο θα τεθούν σε λειτουργία εντός του 2018-2019.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.