ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δάνειο ύψους 52,5 εκ. ευρώ στην από την Παρευξείνια Τράπεζα στην «Energean Oil & Gas»

Δάνειο ύψους 52,5 εκ. ευρώ στην από την Παρευξείνια Τράπεζα στην «Energean Oil & Gas»

Δάνειο ύψους έως 52,5 εκατ. δολ θα χορηγήσει στην εταιρεία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων «Energean Oil & Gas» η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ), γνωστή ώς «Παρευξείνια» με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το δάνειο, διάρκειας πεντέμισι ετών, θα υποστηρίξει το υφιστάμενο πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων της εταιρείας για ανάπτυξη της πρόσβασης σε πρόσθετα αποθέματα πετρελαίου στα θαλάσσια οικόπεδα του Πρίνου, του Βόρειου Πρίνου και «Εψιλον» (στη Λεκάνη Πρίνου-Καβάλας).

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση θα καλύψει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για γεώτρηση και εγκατάσταση πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου, καθώς και την ομογενοποίηση του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας.

Το δάνειο είναι μέρος του κύριου τραπεζικού δανεισμού, συνολικού ύψους 180 εκατ. δολ, που παρέχεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και κλαμπ δανειστών από τη Ρουμανία, το οποίο διοργανώθηκε από την Τράπεζα Εξαγωγών- Εισαγωγών της Ρουμανίας (Export-Import Bank of Romania).

Ο πρόεδρος της Παρευξείνιας, Iσάν Ουγούρ Ντελικανλί, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεισφέρουμε σε αυτό το έργο, το οποίο θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με παρεπόμενα οφέλη την ανάπτυξη των εξαγωγών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό για την Παρευξείνια Τράπεζα να υποστηρίζει επιχειρήσεις της χώρας που την φιλοξενεί, ιδιαιτέρως όταν αυτή αφορά στην πρώτη μας χρηματοδότηση σε εταιρεία γεώτρησης».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας, επισήμανε «είμαστε ευτυχείς που λαμβάνουμε την υποστήριξη της ΤΕΑΕΠ, μαζί με αυτήν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών της Ρουμανίας, για την ενίσχυση της περαιτέρω ανάπτυξης των υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ελλάδα.

Δεσμευόμαστε για αύξηση των επενδύσεών μας στη λεκάνη Πρίνου-Καβάλας, όπου έχουμε ήδη ισχυρό ιστορικό παραγωγής και, επιπλέον, επικεντωνόμαστε στην ανάπτυξη του κοιτάσματος “Εψιλον”, το οποίο αποτελεί τμήμα της παραχώρησης του Πρίνου».

«Η δανειακή μας συμφωνία με την ΤΕΑΕΠ αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της εμπιστοσύνης την οποία τρέφει προς τον όμιλο Energean το διεθνές τραπεζικό σύστημα καθώς και της πεποίθησης για την ικανότητα της εταιρείας να αυξάνει σταθερά την αξία για τους μετόχους της. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζεται από την συμφωνία αγοράς της παραγωγής του Πρίνου από την ΒΡ, αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδιασμού του ομίλου της Energean στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος περιλαμβάνει την ύψους 1,6 δισεκ. δολλαρίων ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς, στην θάλασσα του Ισραήλ, καθώς και τις αναπτυξιακές και ερευνητικές δραστηριότητες στο Ισραήλ, τη Δυτική Ελλάδα και την Αδριατική. Η Energean Oil & Gas σημειώνει σημαντική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα που κινείται στην κατεύθυνση υλοποίησης του στόχου της να αποτελέσει την ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι «Α-» από την Standard and Poor?s και «Α2» από τη Moody?s.

Η Energean, ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, επικεντρώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου δραστηριοποιείται υπεράκτια σε Ισραήλ, Ελλάδα, Αδριατική και Αίγυπτο. Ειναι η μοναδική εταιρεία που παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Η εταιρεία και οι προκάτοχοί της έχουν- συνδυαστικά- εμπειρία 36 ετών στην εκμετάλλευση υπεράκτιων και χερσαίων κοιτασμάτων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Ο Όμιλος έχει βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 50,0 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 6 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, καθώς και δυνητικούς πόρους (2C) 22,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 11,5 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου στη Λεκάνη του Πρίνου και στο θαλάσσιο πεδίο του Κατακόλου. Η Energean Israel (θυγατρική της Energean στην οποία συμμετέχει και η Kerogen Capital), έχει δυνητικούς πόρους (2C) 2,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 32,8 εκατ. βαρέλια ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.