Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Κύπρο στο «δικαίωμα της εξόρυξης» αλλά μόνο στο οικόπεδο 10 που αφορά την Exxon Mobil…

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Κύπρο στο «δικαίωμα της εξόρυξης» αλλά μόνο στο οικόπεδο 10 που αφορά την Exxon Mobil…

Οι ΗΠΑ σήκωσαν το «γάντι» που τους έριξε η Τουρκία μέσω του γνωστού συμβούλου Γ.Μπουλούτ ο οποίος απείλησε ακόμα και τον 6ο Στόλο και τα ξημερώματα απάντησαν διαμέσου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι στηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της όπως ήδη έχει αναφέρει το pronews.gr

Όμως η απάντηση αυτή των ΗΠΑ ήταν διφορούμενη καθώς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της κυπριακής δημοκρατίας θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων!

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει.

Εν ολίγοις οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν αυτή καθεαυτή την Κυπριακή Δημοκρατία στις τουρκικές προκλήσεις αλλά μόνο απέναντι στο ζήτημα της Exxon Mobil και του οικόπεδου 10

Η στάση αυτή των ΗΠΑ δείχνει ότι θα αντιμετώπιζε συνολικά πολύ διαφορετικά το ζήτημα εάν όλα τα οικόπεδα είχε αναλάβει να τα εκμεταλλευθεί η αμερικανική εταιρεία.

Για αυτό το λόγο και δεν υπερασπίσθηκε το δικαίωμα εξόρυξης της Κύπρου σε όποια τεμάχια έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση η γαλλική Total και η ιταλική ΕΝΙ.

Η Τουρκία για επικοινωνιακούς λόγους επιχείρησε να δείξει ότι θα προκαλέσει «εμπλοκή» στο οικόπεδο 10. Οι ΗΠΑ επίσης για επικοινωνιακούς λόγους έσπευσαν να απαντήσουν με ναυτική παρουσία και ανάλογες δηλώσεις.

Η Τουρκία στη συνέχεια μπορεί να «απεγκλωβιστεί» άνετα καθώς το οικόπεδο 10 δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση και θα μπορεί να ισχυριστεί ότι «δεν την αφορά». Έτσι και οι δύο θα είναι ευχαριστημένοι.

Το πρόβλημα είναι στα υπόλοιπα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Προχωρά κανονικά σε δύο γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες η ExxonMobil, πιστή με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε. Η πρώτη γεώτρηση στο 10, αναμένεται, όπως προγραμματίστηκε, προς το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου.

Αυτά αποκάλυψε μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σούζαν Γκάθρι, εκπρόσωπος της εταιρείας. Διά της εκπροσώπου της η αμερικανική εταιρεία επιβεβαίωσε ότι προχωρεί στο ερευνητικό τους πρόγραμμα στην Κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς καθυστέρηση, αλλά και υπό μία προϋπόθεση, ότι ύψιστη προτεραιότητά της είναι η ασφάλεια των πληρωμάτων των σκαφών που θα διενεργήσουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και όσων άλλων βρίσκονται στην περιοχή.

Η δήλωση της Σούζαν Γκάθρι, που να σημειωθεί ότι είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στη λήψη των θετικών αποφάσεων της ExxonMobil να διεκδικήσει το τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, παρά τις ισχυρές πιέσεις της Τουρκίας, ανέφερε ακόμα κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι «ο προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018».

Με τη δήλωση αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώνεται ότι η ExxonMobil, ξεκινά αρχές καλοκαιριού τις γεωτρήσεις, που ήταν και το βασικό σενάριο στο οποίο εργαζόταν η εταιρεία, με εναλλακτικό αυτό της έναρξης τον Οκτώβριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.