Τριμερής στη Λευκωσία: Υπογραφή για τον East Med εντός του 2018

Τριμερής στη Λευκωσία: Υπογραφή για τον East Med εντός του 2018

Σε πολύ θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στη Λευκωσία. Στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, με τους Πρωθυπουργούς των τριών χωρών να δεσμεύονται για υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον East Med εντός του 2018.

Η κοινή διακήρυξη

Στο κείμενο της κοινής διακήρυξης γίνεται αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις και σημειώνονται τα εξής:

«Απορρίπτουμε τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, οι οποίες αποτελούν σοβαρό λόγο ανησυχίας, διότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αντιβαίνουν στις σχέσεις καλής γειτονίας. Υπογραμμίζουμε την πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Για τον East Med, αναφέρει πως αποτελεί «δέσμευση να συναφθεί το συντομότερο δυνατόν εντός του 2018 μια διακυβερνητική συμφωνία, που θα διευκολύνει την προώθηση και την υλοποίηση του σχεδίου».

Όσα υπογράφτηκαν

Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης, επίσημες αντιπροσωπείες των τριών χωρών προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνιών για μια σειρά από ζητήματα, για θέματα τεχνολογίας και εμπορίου, πληροφορικής κ.ά.

Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν μνημόνια συναντίληψης στους τομείς της διαστημικής τεχνολογίας, δορυφορικών λειτουργιών και εφαρμογών, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε η εκπόνηση ενός έκτακτου σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή. Μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ του ΚΕΒΕ Κύπρου, της Ένωσης Ελληνικών Εμπορικών Επιμελητηρίων και της Ομοσπονδίας Ισραηλινών Επιμελητηρίων, υπογράφηκε επίσης.

Συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας.

Συμφωνία στον τομέα συμπαραγωγής ταινιών.

Ο επίσημος λογαριασμός του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ανέβασαν στο twitter γραφικά με τους τομείς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, με το συνθηματικό «Συνεταίροι για το μέλλον» #PartnersForOurFuture.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.