Opinion Makers

Οι τεράστιες μεταναστευτικές ροές από την περιοχή του Τομπρούκ της Λιβύης προς την Γαύδο και την Κρήτη προμηνύουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Γαύδος θα κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια νέα Λαμπεντούζα. «Ενδεικτικά, το περασμένο Σαββατοκύριακο ήρθαν στη Νότια Κρήτη 300 μετανάστες, ενώ μόνο το τελευταίο τρίμηνο υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει 1.500 άτομα από την Αίγυπτο σε Κρήτη και Γαύδο, μέσω Λιβύης».

Το όνειρο μαγεύει, το ξέρω, πολύ περισσότερο όταν είναι εθνικό. Το απέδειξε, άλλωστε, η Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 (ιστορική αφετηρία της Νεότερης Ελλάδας), που οδήγησε στην Ανάσταση της πατρίδας μας μετά από 400 - 500 χρόνια σκλαβιάς.

Ανέκαθεν, εκ του βήματος της Βουλής, ανέφερα, ότι, ο ορθός τρόπος, εκπροσωπήσεως της Βουλής, έγκειται εις το να ψηφίζει κανείς, ο,τιδήποτε εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, και το έθνος, άνευ ετέρου τινός, δηλαδή, χωρίς, δογματισμούς, δημαγωγικούς λαϊκισμούς και μία ρητορική άνευ αντικρίσματος.

«Ακούς εκεί... Φορτώνουν καντάρια αδικία στις πλάτες μας μαυρίζοντας τα ποινικά μας μητρώα με ανυπόστατες κατηγορίες για να μας πούνε διεφθαρμένους, ενώ είναι οι ίδιοι διεφθαρμένοι. Όλοι οι καθεστωτικοί της παρέας Ράμα με πρώτο αυτόν τον ανθέλληνα, που σέρνει στον γκρεμό τη δημοκρατία στην Αλβανία. Τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη μαζί...

Χαράλαμπος Β. Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Β. Κατσιβαρδάς

Η μάστιξ της πολιτικής ορθότητας

Εκκινώ την εν λόγω κατάθεσή μου με τα εξής: «στο πλαίσιο της βαθιάς εθνικής δέσμευσης στην αρχή ότι ο διάλογος πάνω σε δημόσια θέματα πρέπει να είναι δίχως αναστολές ζωηρός και ανοιχτός στα πάντα», ο συνταγματικά προστατευόμενος λόγος «μπορεί να περιλαμβάνει σφοδρές, καυστικές και κάποιες φορές δυσάρεστα οξείες επιθέσεις σε κυβερνητικούς και δημόσιους λειτουργούς»

Το δημόσιο χρέος (Χρέος Κεντρικής Διοίκησης) ανήλθε στο τέλος του 2023 σε 406,5 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά 6,2 δις, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Εκτός πλαισίου Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ βρίσκεται τελικά η πολυδιαφημισμένη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES) στην Ερυθρά Θάλασσα στην οποία μάλιστα συμμετέχει και η Ελλάδα με τη φρεγάτα F-452 «Ύδρα».

Το μείζον και ακανθώδες ζήτημα το οποίο αποκρύπτει επιμελώς το δοτό ανθελληνικό κράτος έγκειται εις το γεγονός της προϊούσας αντικαταστάσεως του Ελληνικού πληθυσμού παντί προσφόρω τρόπω, αφενός μετά της επιβληθείσης καθολικής πτωχοποιήσεως του Ελλαδικού Κράτους και εξετέρου  δια της «πολύφερνης» μεταναστεύσεως, η οποία πλήττει εκ βάθρων, ήδη και πολλά χρόνια την Πατρίδα μας, αλλά ιδίως εκ του έτους 2015 και εντεύθεν όπου η αθρόα και αναρίθμητη μετακίνηση των στιφών, μετασχημάτισε ανάλγητα την Ελλάδα μας, εις ένα αχανές και απέραντο κέντρο δομών εγκατάστασης μεταναστών.

Καθώς αποσύρονται πλέον οι αγρότες από τα μπλόκα προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα τους με άλλες μορφές εντείνεται η αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης η οποία όλως υποκριτικά ισχυρίζεται ότι δήθεν δεν υπάρχουν επιπλέον εθνικοί πόροι προκειμένου να στηριχθεί η χειμαζόμενη ελληνική αγροτική παραγωγή και οι φτωχοποιημένοι αγρότες μας.

Ένα πρόσθετο μεταπολιτευτικό ανοσιούργημα προστέθηκα εις τις μελανές σελίδες της σύγχρονης Ελλαδικής ιστορίας, ίσως την κρισιμότερη περίοδο μεταπολιτευτικά, όπου η κυβέρνηση, δια ορισμένων μεθοδεύσεων της (πράξεων και παραλείψεων) επέφερε το μεγαλύτερο πλήγμα προς την περιουσία του Ελληνικού λαού, προλειαίνοντας ανενδοιάστως το έδαφος και χορηγώντας ανεκκλήτως κατ’ ουσίαν άδεια, προς αγνώστων λοιπών στοιχείων, προχείρως εγκατεστημένες εν τη Πατρίδι μας, εταιρίες, όπως προβαίνουν αμελλητί και νομιμοφανώς προς την εν τη κυριολεξία αρπαγή της πρώτης κατοικίας του καθημαγμένου και καθειργούμενου Ελληνικού Λαού.

Επιτέλους! Μπορεί ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος να μας το έλεγε από παλιά ότι ανήκουμε στη Δύση, αλλά εμείς οι Έλληνες δεν θέλαμε να το καταλάβουμε.

Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αγρότες ξεσηκώνονται εναντίον των πολιτικών που εφαρμόζουν οι εθνικές κυβερνήσεις και η Κομισιόν για την πρωτογενή παραγωγή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ελίτ των Βρυξελλών αλλά και των ηγετών των διαφόρων χωρών της ΕΕ, οι ευρωπαίοι αγρότες συνεχίζουν ακάθεκτοι τις κινητοποιήσεις τους.

Είναι πρόδηλον, ότι οι εκτάκτως ειρημένες εξελίξες, μας καταλαμβάνουν εξαπίνης, ένεκεν και συνεπεία της ιλιγγιότητας δια την οποίας ενσκήπτουν και αποτουπώνονται θεσμικά εις σχέδια νόμου, δίχως να καλύπτουν, εν τοις πράγμασι ουδεμία κοινωνική χρεία.

Tο καταδικαστικό Ψήφισμα της Ευρωβουλής «για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα» αναμφισβήτητα αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση της ΝΔ. Πλην όμως το ιερατείο των Βρυξελλών, αξιοποιώντας τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου στην Ελλάδα, αποκτά πλέον ένα ισχυρό άλλοθι προκειμένου να κουνά πάνω από την ελληνική οικονομία τη δαμόκλειο σπάθη της αναστολής εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Χαράλαμπος Β. Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Β. Κατσιβαρδάς

Μάχαιρα έδωσες, μάχαιρα θα λάβεις

Η οντολογική διάσταση της κοινωνικής πραγματικότητας καθώς και η κοινωνιολογική ανατομία των ανθρώπινων σχέσεων, ενέχουν, αξεδιάλυτα, ένα στοιχείο, ηθικής δικαιοσύνης, η οποία αποδίδεται, σιωπηρά, εις την καθημερινότητα και καταχυρούται ωσαύτως εν τω πλασίω των συμβατικών σχέσεων.

Οι τεράστιες αγροτικές κινητοποιήσεις ανέδειξαν με εξαιρετικά σαφή τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι αγρότες ως συνέπεια του αλόγιστου ανοίγματος της ευρωπαϊκής οικονομίας στις αθρόες εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τρίτες χώρες λόγω της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης την οποία με θρησκευτική ευλάβεια προώθησε το ιερατείο των Βρυξελλών ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Βασική συνταγή ήταν η εγκατάλειψη της θεμελιώδους αρχής της κοινοτικής προτίμησης η οποία προστάτευε τους ευρωπαίους αγρότες και αποτελούσε ακρογωνιαίο λίθο της ΚΑΠ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει δύο χρόνια πλήρους κλίμακας πολεμικής σύγκρουσης. Οι υφιστάμενες εξελίξεις, φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται πλέον στις προσδοκίες της Ουκρανίας και της συλλογικής Δύσης, που βρίσκεται πίσω της και ως γνωστόν συμπαρίσταται, στηρίζει και ενισχύει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά , την μοιραία αυτή χώρα.   

Χαράλαμπος Β. Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Β. Κατσιβαρδάς

Η ποινικοποίηση των αντιφρονούντων

Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, συνιστά μία διαχρονική πρακτική του εκάστοτε καθεστώτος το οποίο ίνα αποσείσει τις ιδικές του εθύνες ένεκεν μη θεμιτών πράξεων και παραλείψεων εις βάρος των πολιτών, αστυνόμευε την σκέψη των αντιφρονούντων, διώκοντας τους απηνώς, ως επικίνδυνους δήθεν για την Δημοκρατία.

Η όπως καταχρηστικά, την ονομάζουν ακροδεξιά έχει μπει για καλά στην καθημερινότητα μας. Μάλλον καλύτερα να λέμε, έχει μπει στο στόχαστρο των διαφόρων αναλυτών και δημοσιογράφων, οι οποίοι υπηρετώντας τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, τρέμουν για την άνοδο της ενόψει των Ευρωεκλογών. 

Η σκληρή κόντρα γύρω από την επιστολική ψήφο επισκίασε διάφορες εξίσου σημαντικές πλευρές του εκλογικού νόμου για τις Eυρωεκλογές που ψηφίστηκε στις  24/1/2024 από τη  Βουλή. Μάλιστα η κυβέρνηση ελάχιστους μήνες πριν την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 με προκλητικό τρόπο και ενάντια σε κάθε έννοια δημοκρατίας προχώρησε στην αλλαγή του  σχετικού εκλογικού νόμου. Έτσι εντελώς καιροσκοπικά και με διατάξεις καρμανιόλα πέρασε έναν εκλογικό νόμο που δρα σε βάρος των μικρών κομμάτων.

Το εξοπλιστικό παζάρι μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Τουρκίας και Ελλάδας ολοκληρώθηκε. Με το σουηδικό εκβιασμό και τη συνηγορία της Αθήνας, ο Ερντογάν κατάφερε να πάρει όσα έχει ανάγκη, σήμερα, η τουρκική πολεμική μηχανή.

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει με αντισυνταγματικό bypass στην άρση της συνταγματικής απαγόρευσης ίδρυσης ιδιωτικών και πάσης φύσεως μη- κρατικών πανεπιστημίων.