Γέννημα της συγκυρίας ο Αλέξης Τσίπρας. Τον πήρε και τον ανέβασε από το 4,5% μέχρι το 35%. Η συγκυρία στάθηκε για χρόνια καλή μαζί του. Ιδίως το 2015. Έκανε πολλά λάθη τότε κι εμείς τα πληρώσαμε αγόγγυστα.

Κι αυτός αντί να μάθει από τα λάθη του καβάλησε το καλάμι θεωρώντας πως θα είχε το «καλό άστρο» για πάντα. Δεν ήταν ο πρώτος ή ο τελευταίος που δεν έμαθε από τα λάθη του. Αν και τα δικά του λάθη μας κόστισαν ακριβά (τρίτο μνημόνιο, περικοπές συντάξεων, ΦΠΑ 24% στα νησιά κλπ).

Σταθήκαμε γενναιόδωροι μαζί του. Περιμέναμε από τον νεαρό και άπειρο κυβερνήτη να κάνει την επόμενη κίνηση απαυδισμένοι από τους προηγούμενους. Την ανοχή μας την χρησιμοποίησε λάθος οξύνοντας την εμφυλιοπολεμική ρητορική του για να περιχαρακώσει τον χώρο του.

Όμως σήμερα οι χώροι δεν περιχαρακώνονται όπως παλιά. Και κάπου εκεί άρχισε να φθίνει και να μεγαλώνει ο Αλέξης. Εμφανής εικόνα το καθημερινά σκληρό και σκυθρωπό πρόσωπο του.

Είναι το πρόσωπο της καθεστωτικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ και της «νέας εποχής» που πάλιωσε γρήγορα με την αναπαραγωγή όλων των αμαρτιών της προηγουμένης.

Όταν αρχίσει να μπατάρει η συγκυρία μπατάρουν και τα αφηγήματα σου.

Φάνηκε στην θολή επικοινωνιακή διαχείριση της πραγματικότητας για την «έξοδο από τα μνημόνια». Η αναβολή της φιέστας ήταν το πρώτο δείγμα. Μόνο που δεν το πήραν είδηση και συνέχισαν σαν άλλοτε.

Η τραγική διοικητική διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι ήταν η αρχή ενός προαναγγελθέντος τέλους. Η επικοινωνιακή διαχείριση της ήταν μια πολιτική τραγωδία.

Εδώ και μια εβδομάδα όλη η Ελλάδα παρακολουθεί άναυδη έναν χαμένο στο διάστημα Τσίπρα να συνεδριάζει και να ενημερώνεται «έκπληκτος» για όσα ξέραμε όλοι εδώ και χρόνια: εκτός από αυτόν!

Νόμισε πως όσο ,λιγότερο θα φαινόταν τόσο λιγότερα θα χρεωνόταν! Και όσο περισσότερο «ενημερωνόταν» τόσο θα φαινόταν αθώος του αίματος τούτων. Αλλά η εξαφάνιση του γύρισε μπούμερανγκ! ‘Ήταν απών όταν όλη η χώρα τον έψαχνε! Κι όταν εμφανιζόταν ρωτούσε «αφελείς» ερωτήσεις, που αντί να τον αθωώσουν τον έδειχναν ψεύτη ή βλάκα.

Το άστρο του βουλιάζει.

Παιδί μιας συγκυρίας ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να παρουσιάσει προσωπικότητα και leadership. Έμεινε πάντα παιδί της συγκυρίας. Και τώρα που οι συγκυρίες γύρισαν δεν μπορεί πια να διαχειριστεί τίποτα σωστά.

το, ένα πολιτικό λάθος μετά το άλλο. Και για να τα διορθώσει μετά κάνει το ένα επικοινωνιακό λάθος μετά το άλλο.

Η συγκύρια έχει μπατάρει. Τα άστρα του ξέμειναν στον ουρανό.

Μην έχοντας προσωπικότητα και leadership χρεώνεται πλέον και γι’ αυτά που φταίει και που δεν φταίει.

Τον στοιχειώνει η θρασύτητα προς τους ζωντανούς και η ασέβεια προς τους νεκρούς. Έχει διαπράξει την ύβρι και δεν το έχει καταλάβει.

Όμως, το έχουν καταλάβει οι πολιτικοί αντίπαλοι του που δεν μιλούν πολύ και τον αφήνουν να μιλά μόνος του και να εκτίθεται ολοένα και περισσότερο. Ακόμα και αυτή η κρυφή επίσκεψη του στα καμένα θύμιζε εγκληματία που γυρνά στον τόπο του εγκλήματος.

Η κοινοποίηση της αποτέλεσε το ανέκδοτο της μέρας: «O Τσίπρας βρήκε επιτέλους τον δρόμο να πάει στο Μάτι!»

Δεν νομίζουμε πως υπάρχει τρόπος να το γυρίσει πια. Απλώς περιμένουμε να διαγράψει την διαδρομή μέχρι τον τέλος. Κι ελπίζουμε να μην συμβούν κι άλλες «στραβές» για την χώρα μέχρι τότε…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Διαμαντής Μπασαντής είναι Δρ Επικοινωνίας – Συγγραφέας