Καμερούν 1986: Όταν ένα λευκό νέφος σκότωσε 1.700 ανθρώπους!

Καμερούν 1986: Όταν ένα λευκό νέφος σκότωσε 1.700 ανθρώπους!

Η λίμνη Nyos στο βορειοδυτικό Καμερούν δημιουργήθηκε στο κρατήρα ενός ηφαιστείου και λόγω της γόνιμης γης και της βοσκής που τη περιβάλει, ήταν τόπος κατοικίας εκατοντάδων αγροτών και κτηνοτρόφων. Όλα θα άλλαζαν ξαφνικά το βράδυ της 21ης Αυγούστου 1986.

Εκείνο το βράδυ οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά άκουσαν ένα δυνατό βουητό που έμοιαζε με κατολίσθηση. Την ίδια στιγμή ένα άσπρο νέφος άρχισε να συγκεντρώνεται στη επιφάνεια της λίμνης που λίγο αργότερα έφτασε σε ύψος 100 μέτρων. Το νέφος απλώθηκε στους γύρω οικισμούς και αμέσως οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν τις αισθήσεις τους. Στα πρώτα 2 χωριά που έφτασε το νέφος όλοι, πλην 4 κατοίκων που βρίσκονταν σε υψηλό έδαφος, πέθαναν.

Το σύννεφο σκότωσε ανθρώπους σε ακόμη και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη λίμνη. Κάτοικοι από τις γύρω περιοχές που έφτασαν στο σημείο μετά από 2-3 ημέρες αντίκρισαν παντού νεκρούς ανθρώπους και ζώα. Ως τις 23 Αυγούστου το νέφος είχε πλέον διαλυθεί από τον αέρα. Υπήρξαν ελάχιστοι επιζώντες που ”ξύπνησαν” μετά από 36 ώρες μονό και μόνο για να αντικρίσουν τους συγγενείς τους νεκρούς. Συνολικά 1.700 άνθρωποι πέθαναν εκείνο το βράδυ. Τι είχε συμβεί όμως;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες που ερεύνησαν το συμβάν συμπέραναν ότι το νέφος αποτελούταν κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα. Όσοι το εισέπνευσαν αμέσως έχασαν τις αισθήσεις τους και πολλοί εξ αυτών κατέληξαν. Το αέριο είχε συσσωρευτεί και ήταν παγιδευμένο σε στρώμα κάτω από το πυθμένα της λίμνης προερχόμενο κυρίως από τη νεκρή βλάστηση που μαζευόταν στο βυθό για πολλά χρόνια. Κατόπιν μία κατολίσθηση σε μία από της πλαγιές της λίμνης οδήγησε τις πέτρες και τα χώματα στο βυθό και αυτό προκάλεσε τη βίαιη αποσυμπίεση του αερίου και την άνοδό του στην επιφάνεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.