Μπορούν και οι πίθηκοι να διαβάσουν το μυαλό των άλλων

Μπορούν και οι πίθηκοι να διαβάσουν το μυαλό των άλλων

Οι άνθρωποι δεν είναι τελικά τα μόνα πλάσματα στη Γη που μπορούν να μαντέψουν τι σκέπτονται οι γύρω τους και πότε οι απόψεις των άλλων είναι πλανημένες, επειδή διαφέρουν από την πραγματικότητα.

Το ίδιο φαίνεται πως μπορούν να κάνουν επίσης οι χιμπατζήδες και λοιποί πίθηκοι «συγγενείς» μας (ουρακοτάγκοι και μπονόμπο), όπως έδειξαν για πρώτη φορά μια σειρά από έξυπνα πειράματα Aμερικανών, Iαπώνων και Gερμανών επιστημόνων.

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων Ντιούκ και Κιότο, καθώς και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Κρουπένιε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», δηλώνουν πλέον σχεδόν βέβαιοι ότι οι πίθηκοι είναι σε θέση να αντιληφθούν πως οι άλλοι γύρω τους έχουν τις δικές τους επιθυμίες και αντιλήψεις, που μερικές φορές είναι λανθασμένες – με άλλα λόγια μπορούν να «διαβάσουν» το μυαλό των άλλων.

Οι άνθρωποι γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις μας (ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο) δεν ανταποκρίνονται πάντα σε αυτό που όντως υπάρχει. Επίσης, ξέρουμε ότι αυτό συμβαίνει όχι μόνο στο δικό μας μυαλό αλλά και στο μυαλό των άλλων γύρω μας.

Η ικανότητα να κατανοούμε ότι οι άλλοι έχουν λανθασμένες πεποιθήσεις, η λεγόμενη «θεωρία του νου», αποτέλεσε ορόσημο στη νοητική ανάπτυξη των ανθρώπων, καθώς βοηθά να νιώσουμε τους άλλους και να προβλέψουμε τι θα κάνουν (επίσης να τους κοροϊδέψουμε…).

Ενώ αυτό έως τώρα θεωρείτο αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό (που εμφανίζεται σε κάθε παιδί συνήθως πριν την ηλικία των πέντε ετών, εκτός από όσα έχουν αυτισμό), η νέα μελέτη καταρρίπτει άλλη μία ανθρώπινη αποκλειστικότητα.

Τα νέα πειράματα με πιθήκους που παρακολουθούσαν βίντεο με ερευνητές-ηθοποιούς -ένας επιστήμονας μάλιστα ήταν ντυμένος με στολή «Κινγκ Κονγκ»!- έδειξαν ότι οι πίθηκοι μπορούν όχι μόνο να καταλάβουν τι θέλουν οι άλλοι ή τι οι άλλοι μπορεί να ξέρουν, αλλά επίσης τι λανθασμένο μπορεί να σκέφτεται κάποιος άλλος.

Οι πίθηκοι στα πειράματα ήσαν ικανοί να προβλέψουν σωστά ότι κάποιος (ο ηθοποιός-ερευνητής) θα έψαχνε για ένα χαμένο αντικείμενο σε ένα μέρος, όπου ο ίδιος δεν γνώριζε -αλλά οι πίθηκοι γνώριζαν- ότι το πράγμα αυτό δεν υπήρχε πια.

Οι επιστήμονες, παρακολουθώντας συνεχώς το βλέμμα των πιθήκων όσο οι τελευταίοι παρακολουθούσαν τα βίντεο, μπορούν να εικάσουν τι περνούσε από το μυαλό των ζώων.

Ουσιαστικά, οι πίθηκοι, όπως είπε ο διακεκριμένος καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης Μάικλ Τομαζέλο, «οι πίθηκοι μπορούν, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, να καταλάβουν ότι αυτό που έχει κανείς στο κεφάλι του, δεν είναι κατ’ ανάγκη πραγματικό. Ότι υπάρχει ένας νοητικός κόσμος διαφορετικός από τον πραγματικό».

«Είναι η πρώτη φορά που ένα ζώο άλλο από τον άνθρωπο περνά το τεστ αυτό της ψευδούς πεποίθησης» (να έχω επίγνωση ότι κάποιος άλλος σκέφτεται κάτι που δεν είναι αληθινό), δήλωσε ο Κρουπένιε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόσθεσε ότι, «αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από μελλοντικές έρευνες, τότε οι επιστήμονες μπορεί να οδηγηθούν στο να ξανασκεφτούν το πόσο βαθιά οι πίθηκοι καταλαβαίνουν ο ένας το άλλο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.