Ζάκυνθος: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες – Καταγγελίες κατοίκων: «Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε!» (φωτό, βίντεο)

Ζάκυνθος: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες – Καταγγελίες κατοίκων: «Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε!» (φωτό, βίντεο)

Η Ζάκυνθος μετρά τις πληγές της για ακόμη μία φορά από το νέο καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής η εικόνα ήταν αρκετά καλύτερη, μετά την ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες με τις φλόγες. Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και στόχος είναι μέσα στην ημέρα να σβήσει και να ελέγχεται απόλυτα από την Πυροσβεστική.

Μεγάλες καταστροφές στην Αναφωνήτρια

Νωρίτερα το Σάββατο, τουλάχιστον δύο σπίτια, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων κάηκαν στο χωριό της Αναφωνήτριας, στην ορεινή Ζάκυνθο στη νέα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου. Η οδηγία για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της. Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους.

20 μέτρα φλόγες

Οι φλόγες με ύψος πάνω από 20 μέτρα δεν άφηναν περιθώρια για περισσότερη καθυστέρηση και έτσι απομακρύνονταν τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν και οι ίδιοι βρεθούν σε κίνδυνο. Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κάτοικοι ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην περιοχή για παν ενδεχόμενο. Μάλιστα, οι φλόγες «αγκάλιασαν» και το μοναστήρι της Αναφωνήτριας, ενώ ένα μέτωπο της φωτιάς κινήθηκε προς την περιοχή του Ναυαγίου, ενώ τα άλλα προς Μαριές και Ορθονιές.

Καταγγελίες κατοίκων: «Μας άφησαν μόνους με την φωτιά!»

Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι υπάρχει πολύ μικρή πυροσβεστική δύναμη και εξέφρασαν το παράπονο ότι είναι μόνοι τους και κινδυνεύουν. «Μας έχουν εγκαταλείψει» διαμηνύουν δραματικά. «Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε! Κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε και εμείς και οι πυροσβέστες. Η περιφέρεια δεν έχει στείλει ούτε ένα όχημα.

Φτάνει βοήθεια

Αργά το βράδυ με έκτακτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο έφτασαν στη Ζάκυνθο, από την ηπειρωτική χώρα, 10 πυροσβεστικά οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα και μηχανήματα του Στρατού, προκειμένου να συνδράμουν το δύσκολο έργο των τοπικών δυνάμεων. Νωρίς το πρωί της Κυριακής καταφθάνουν άλλα 7 οχήματα με 20 άνδρες από τη Βόρειο Ελλάδα, ενώ 2 ελικόπτερα Chinook ξεκίνησαν ρίψεις νερού από αέρος, από τις 07:00 το πρωί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.