Καστοριά: Οι επιστήμονες καθησυχάζουν για τη λίμνη καθώς παρατηρείται ξηρασία (φωτό)

Καστοριά: Οι επιστήμονες καθησυχάζουν για τη λίμνη καθώς παρατηρείται ξηρασία (φωτό)

Τις τελευταίες μέρες λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας έχει προκληθεί μια αναστάτωση στον οικολογικό κόσμο για τη λίμνη της Καστοριάς αλλά οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί.

«Η στάθμη έπεσε λόγω της ανομβρίας, κάτι που έχει ξανασυμβεί και δεν είναι κάτι ανησυχητικό» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, η οποία, σε συνεργασία με τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, εφάρμοσαν με επιτυχία το 2016, ένα απλό διαχειριστικό εργαλείο βελτίωσης της οικολογικής ποιότητας του νερού: το άνοιγμα και κλείσιμο των θυροφραγμάτων του ρέματος Γκιόλε σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Σωτήρη Αδαμόπουλου, ο οποίος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν πρόκειται «για ένα παράξενο φαινόμενο».

«Η στάθμη του νερού», συμπλήρωσε, «έχει πέσει συνολικά 80 εκατοστά, 20-25 εκατοστά παραπάνω απ΄ό,τι πέφτει άλλες χρονιές, όμως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο».

Μια άλλη διάσταση για την κατάσταση της λίμνης Καστοριάς δίνει από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, υπενθυμίζοντας ότι το 2000 η στάθμη είχε πέσει ακόμη περισσότερο.

«Αν και τότε είχε σχεδόν “στεγνώσει”, μετά ξαναπλημμύρισε. Ωστόσο τώρα και επειδή βρισκόμαστε σε μεταναστευτική περίοδο για τα πουλιά, γίνεται ιδιαίτερα “φιλόξενη” για τα παρυδάτια πουλιά που βρίσκουν πλέον στα αβαθή σημεία πλούσια τροφή και παρατηρούμε μεγαλύτερη προσέλευση» εξηγεί.

Οι φωτογραφίες με τη σημερινή κατάσταση της λίμνης Καστοριάς που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.