Πανικός στα Χανιά: Καρχαρίας «ξεβράστηκε» στην παραλία – Τον έβαλαν μέσα οι λουόμενοι! (upd)

Πανικός στα Χανιά: Καρχαρίας «ξεβράστηκε» στην παραλία – Τον έβαλαν μέσα οι λουόμενοι! (upd)

(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 10:30):

Ο καρχαρίας βγήκε στα ρηχά στην παραλία κοντά στα Άπτερα στα Χανιά. Ο συγκεκριμένος καρχαρίας συνήθως επιτίθεται σε επιζώντες ναυαγίων και αεροπορικών ατυχημάτων…

Ο καρχαρίας βγήκε στα ρηχά στην παραλία κοντά στα Άπτερα στα Χανιά, με τις εικόνες να κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Μετά την πρώτη έκπληξη και αφού το περιεργάστηκαν, κάποιος πιο τολμηρός έπιασε τον μικρό καρχαρία από την ουρά και τον οδήγησε σε πιο βαθιά νερά.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί το ότι δεν ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Χανίων από τους παρευρισκόμενους προκειμένου να καταγραφεί το περιστατικό και να ειδοποιηθούν και αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θαλάσσια θηλαστικά. Πάντως από τις φωτογραφίες που ελήφθησαν, φαίνεται πως η εικόνα του μικρού καρχαρία, «ταιριάζει» στον «ωκεάνιο λευκοπτέρυγο καρχαρία» ή μακρυπτερυγοκαρχαρία (Carcharinus longimanus)ο οποίος είναι ένας μεγάλος πελαγικός καρχαρίας, που ζει σε τροπικά και υποτροπικά νερά και σε βάθος 150 μέτρων.

Εάν πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος, δεν αποκλείεται να βρέθηκε στο Κρητικό πέλαγος ακολουθώντας τα μεγάλα πλοία που διασχίζουν την διώρυγα του Σουέζ, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με καρχαριοειδή. Σύμφωνα με την Βικιπαιδεία «φτάνει σε μήκος τα τέσσερα μέτρα, αν και σπάνια είναι μακρύτεροι από τρία. Τρέφεται κυρίως με κεφαλόποδα και ψάρια. Είναι ζωοτόκο είδος καρχαρία.

Είναι ένα επιθετικό, συνήθως μοναχικό, αργό είδος, το οποίο κυριαρχεί στα άλλα είδη όταν τρέφεται. Ο ωκεάνιος λευκοπτέρυγος καρχαρίας συνήθως επιτίθεται σε επιζώντες ναυαγίων και αεροπορικών ατυχημάτων, και γι’αυτό το λόγο είναι ένα από τα τέσσερα πιο πιθανά είδη να επιτεθούν στον άνθρωπο, μετά το μεγάλο λευκό καρχαρία, τον καρχαρία τίγρη και τον ταυροκαρχαρία.

Ο Ζακ-Υβ Κουστώ, γνωστός ωκεανογράφος, τον χαρακτήρισε ως τον πιο επικίνδυνο καρχαρία. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι πληθυσμοί παρουσίαζουν μεγάλη μειώση εξαίτιας της αλίευσής του για τα μεγάλα πτερύγιά του, βασικό συστατικό της σούπας πτερυγίων καρχαριών.»

Ο επικίνδυνος καρχαρίας στην παραλία

Πίσω στη θάλασσα ο καρχαρίας
Λουόμενοι επιχείρησαν να τον ξαναβάλουν μέσα στο νερό, ενώ έντρομοι για το αν το καρχαριάκι είναι επιθετικό αρχικά πέταξαν ένα σκοινί με στόχο να τον τραβήξουν, όμως τελικά, ένας κολυμβητής τον τράβηξε λίγο από την ουρά και τον πέταξε πίσω στη θάλασσα.

Ωστόσο, το Λιμενικό Σώμα δηλώνει άγνοια για το συμβάν και πως δεν ειδοποιήθηκε για το περιστατικό, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει αυτοψία.

Δείτε το βίντεο με τον καρχαρία στα Χανιά

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=VNzydNuBAxQ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

haniotika-nea.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.