ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Σπάνιο φαινόμενο: Καταγράφηκε υδροσίφωνας στο Μέγα Γυαλό της Σύρου (βίντεο)

Σπάνιο φαινόμενο: Καταγράφηκε υδροσίφωνας στο Μέγα Γυαλό της Σύρου (βίντεο)

Ενα σπάνιο μετερεωλογικό φαινόμενο κατέγραψε μία γυναίκα κάτοικος της Ανω Σύρου την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη στο κεντρικό Αιγαίο το βατρομετρικό χαμηλό που έδωσε ισχυρές καταιγίδες, ακόμα και χαλαζοπτώσεις όπως άλλωστε καταγράφεται και στο βίντεο.

Ενας υδροσίφωνας – που λανθασμένα έχει καθιερωθεί ως υδροστρόβιλος – δημιουργήθηκε στο νότιο τμήμα της Σύρου στην περιοχή Μέγας Γυαλός και συνοδεύονταν από χαλάζι και έντονη βροχόπτωση. Σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 100 υδροσίφωνες ετησίως αν και οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και ο αριθμός τους και η ένταση τους. Το βίντεο δημοσιεύτηκε από τον Geogre Lekakis στα Μετεωρολογικά Νέα Ερμούπολης.

Οι υδροσίφωνες είναι πολύ πιο ασθενείς από τους σίφωνες ξηράς. Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100 – 150 μέτρα. Η διάρκεια ζωής τους είναι μόλις μερικά λεπτά.

Στη θάλασσα συνήθως δεν έχουν κάνει να καταστρέψουν εκτός κι αν στην πορεία τους βρεθούν πλοία και κυρίως μικρές βάρκες ή ιστιοφόρα. Υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά, με κίνδυνο τότε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή και θύματα. Είναι ανιχνεύσιμος στα ραντάρ άλλοτε ως ένας έντονος στόχος και άλλοτε ως ένας εκ παρεμβολής, μετακινούμενος στόχος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.