Σ.Φάμελλος: Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και αναμένεται να επηρεάσει πολλούς τομείς

Σ.Φάμελλος: Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και αναμένεται να επηρεάσει πολλούς τομείς

«Είμαστε από τους πρώτους που αναγνωρίζουν τις σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κλιματική αλλαγή και η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, προφανώς και δεν μεταβάλλει σε τίποτα την στάση μας. Η Ελληνική Κυβέρνηση και η χώρα, όπως και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει πιστή στη δέσμευση που έχει αναλάβει και την οποία έχουμε σκοπό να ικανοποιήσουμε στο ακέραιο, στο βαθμό που μας αναλογεί».

Αυτά τόνισε χθες το βράδυ από την Καρδίτσα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 1oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα: «Κλιματική αλλαγή : Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση», το οποίο διοργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ήταν από τις πρώτες χώρες που κύρωσαν τη Συμφωνία των Παρισίων και αυτό αποδεικνύει την ισχυρή μας δέσμευση και την αναγνώριση της απόλυτης αναγκαιότητας για άμεση δράση στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, τόσο για τη σημερινή, όσο και για τις μελλοντικές γενιές. Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Φάμελλος, και παρά τις δεσμεύσεις της συμφωνίας των Παρισίων, και τους φιλόδοξους στόχους που αυτή έχει θέσει για τον περιορισμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και αναμένεται να επηρεάσει πολλούς τομείς, όπως τη δημόσια υγεία, τη γεωργία και την αγροτική παραγωγή, τα δάση, τις παράκτιες περιοχές, την παραγωγή και χρήση ενέργειας, τον τουρισμό και τους υδατικούς πόρους.

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μίλησε για τα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τα οποία θεώρησε, σημαντικά, ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις που προωθούνται και σχετίζονται με θέματα αντιμετώπισης και προσαρμογής.

Ειδική αναφορά ο κ. Φάμελλος έκανε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Θεσσαλία, λέγοντας πως όσον αφορά στο υδατικό ισοζύγιο της λεκάνης του Πηνειού, υπάρχουν δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες που αναφέρουν σημαντική μείωση της επιφανειακής απορροής. Για το Φράγμα της Μεσοχώρας ανέφερε ότι η λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου περιλαμβάνεται στα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουμε, προκειμένου και να τηρούμε σωστά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς μας δεσμεύσεις.

Για να καταλήξει: «Τόσο για την αντιμετώπιση, όσο και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, είναι απαραίτητη η κινητοποίηση και η συμμετοχή όλων των φορέων: της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιχειρήσεων, της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών ομάδων. Πλέον οι Περιφέρειες της χώρας, στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής, καλούνται να καταρτίσουν τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής και ελπίζω ότι και ο επιστημονικές εργασίες που παρουσιάζονται στο συνέδριο και τα αποτελέσματά τους θα διατεθούν και θα χρησιμοποιηθούν και για το σκοπό αυτό».

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι το ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, το ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος και η ΕΘΕΜ (Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών). Το συνέδριο βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και υπό την επιστημονική αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) καθώς και του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

«Η σύμπτωση της περιβαλλοντικής με την οικονομική κρίση και οι συνέπειές της όπως προκύπτουν από τις εκθέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής Φυσικής της Ατμοσφαίρας, Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Κωτσός, Δήμαρχος Μουζακίου, επέστησε την προσοχή όλων στις επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής στην κεντρική Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο γενικότερα. Μίλησε για την επίδρασή της σε όλους τους τομείς της ζωής μας και ειδικότερα στην Γεωργία και στην Ενέργεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Κωνσταντίνος Διαμάντος, πρ. Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και μέλος ΔΣ ΠΕΔΘ, επικεντρώθηκε στην Κλιματική Μεταβλητότητα και Επίδραση, στην Αειφόρο Ανάπτυξη και στην ανάγκη προσαρμογής του κλιματικού μας μοντέλου στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα. Το συνέδριο συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο, με την ανακοίνωση των συμπερασμάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.