Δημιουργήθηκε το «έξυπνο» φυτοφάρμακο από Κινέζους επιστήμονες – Είναι ελεγχόμενο και ανακυκλώσιμο

Δημιουργήθηκε το «έξυπνο» φυτοφάρμακο από Κινέζους επιστήμονες – Είναι ελεγχόμενο και ανακυκλώσιμο

Σύμφωνα με κινέζους επιστήμονες, το φυτοφάρμακο που δημιούργησαν είναι ιδανικό καθώς εισχωρεί αμέσως στο έδαφος και είναι ανακυκλώσιμο!

Μια ομάδα επιστημόνων των Ινστιτούτο Τεχνικής Βιολογίας και Φυσικής Επιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών χρησιμοποίησε το ορυκτό διατομίτη, οξείδιο μαγνήσιου του σιδήρου και το συμπλήρωμα διατροφής χιτοζάνη για να φτιάξει μία ένωση η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά από αλλαγές των επιπέδων του pH στο χώμα.

«Η απελευθέρωση του φυτοφαρμάκου που περιέχει την πρόσθετη αυτή ένωση μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί με τη μεταβολή του pH. Η πρόσθετη ένωση αναστέλλει το φάρμακο και λειτουργεί σαν θυροφύλακας. Ανοίγει την πύλη και διαλύεται σε όξινες συνθήκες» εξηγεί ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, ο Γου Τζενγκγιάν.

Σύμφωνα με την έρευνα, στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου μία μονοκαλλιέργεια χρειάζεται να ψεκασθεί μόνο μία φορά με φυτοφάρμακο, ενώ στη συμβατική γεωργία πρέπει να ψεκάσεις αρκετές φορές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Chemical Engineering Journal», ενός διεθνούς ερευνητικού περιοδικού.

Σύμφωνα με τον Γου, η γεωργία στην Κίνα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στη χρήση φυτοφαρμάκων, η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως. Ωστόσο, λιγότερο από το 40% αυτών των φυτοφαρμάκων είχαν επιπτώσεις στις καλλιέργειες καθώς τα υπολείμματα απλώς ξεπλένονταν, μολύνοντας έτσι το χώμα και το νερό.

Η προσθετική ουσία έχει μαγνητικές ιδιότητες χάρη στις οποίες είναι εφικτή η ανάκτηση του φυτοφάρμακου από το έδαφος και το νερό.

« Τα αποτελέσματα ανακύκλωσης στη διάρκεια των δοκιμών μας έδειξαν ότι ποσοστό 30% των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων μπορεί να ανακτηθεί» λέει ο Γου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το νανο-παρασιτοκτόνο έδειξε μεγάλη ικανότητα προσκόλλησης στις αδύναμες επιφάνειες και την επιδερμίδα των παρασίτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.