ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό: Καθάρισε η επιφάνεια – Γεμάτος μαζούτ ο βυθός της θάλασσας (βίντεο)

Πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό: Καθάρισε η επιφάνεια – Γεμάτος μαζούτ ο βυθός της θάλασσας (βίντεο)

Με τον επιφανειακό καθαρισμό της θάλασσας και των παραλιών από το μαζούτ συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης του Σαρωνικού, ωστόσο οι ειδικοί εντοπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα στο βυθό της θάλασσας. Μάλιστα εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να καθαρίσει ο βυθός…

Καθαρίζουν την επιφάνεια της θάλασσας και δεν ασχολούνται με το πετρέλαιο που «κολλάει» στον βυθό, με αποτέλεσμα αυτό να επανέρχεται συνεχώς, καταγγέλλει σχεδόν δέκα μέρες μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» που γέμισε πετρέλαιο την Σαλαμίνα και το παραλιακό μέτωπο της Αττικής στον Σαρωνικό, ο διευθυντής της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης.

«Το πετρέλαιο είναι δύσκολο υλικό, σύνθετο με 3.000 στοιχεία. Όταν έρχεται σε επαφή με το νερό κάποια υλικά φτάνουν στην επιφάνεια, κάποια άλλα βυθίζονται και ένα μέρος ενσωματώνεται στο νερό», δήλωσε ο κ. Τσιμπίδης μιλώντας στον Real FM και προειδοποιώντας πως «αυτό που θα κατακαθίσει στο βυθό θα μείνει χρόνια, αν δεν πάρουμε μέτρα. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, μένει 25 χρόνια σκεπάζοντας το ίζημα της θάλασσας και το νεκρώνει»!

Ο ίδιος τονίζει ότι «υπάρχει τρόπος να καθαριστεί, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα» υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «δεν νομίζω ότι ασχολείται κανείς με αυτό. Καθαρίζουν τις ακτές από το πετρέλαιο και το βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Οι κρατικοί φορείς είναι ανύπαρκτοι. Όταν έγινε το ναυάγιο έτρεχαν να κάνουν συμβάσεις με τις εταιρείες. Υπάρχουν τρόποι να καθαριστεί ο βυθός, πρέπει να φέρουν σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν λίγα κράτη και να εντοπίσουν την μόλυνση για να καθαριστεί άμεσα, πριν το πετρέλαιο κατακαθίσει πάνω στο ίζημα του βυθού».

Εν τω μεταξύ, όπως αποκαλύφθηκε μόλις χθες, δέκα μέρες μετά το ναυάγιο, οι αρμόδιοι έστειλαν και πλοίο χωρίς πιστοποιητικά να κάνει απάντληση πετρελαίου στο δεξαμενόπλοιο!

Έτσι, χθες Τρίτη, σταμάτησαν οι εργασίες του πλοίου που επιχειρούσε από την περασμένη Παρασκευή την απάντληση πετρελαίου από τις δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Θεόδωρου Κουντούρη βρίσκεται τώρα σε διαδικασία ανεύρεσης άλλου πλοίου, για να συνεχιστεί η επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας, το πλοίο που θα συνεχίσει την απάντληση αναμένεται να έχει καταπλεύσει στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου μέχρι αύριο, Τετάρτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής ενημερώνει σήμερα από νωρίς το πρωί (προγραμματισμένη ώρα συνεδρίασης 8:30 π.μ.) τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και δύο ώρες αργότερα την Επιτροπή σε πλήρη σύνθεση, σε μία προσπάθεια να απαντήσει στα δεκάδες ερωτήματα για τις ενέργειες της κυβέρνησης και να πείσει ότι έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σημειωτέον ότι την τελευταία στιγμή απετράπη μετωπική της κυβέρνησης με τους εμπλεκόμενους δημάρχους, των οποίων οι περιοχές έχουν υποστεί ζημιές και παρά ταύτα δεν είχε προσκληθεί αρχικά στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Αφού υπήρξε κοινή δήλωση διαμαρτυρίας έξι δημάρχων, αλλά και πολιτική παρέμβαση από την αντιπολίτευση, οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης προσκλήθηκαν τελικά στη διαδικασία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.