Οι Κινεζικές αρχές ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας

Οι Κινεζικές αρχές ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η κρατική υπηρεσία Ωκεανογραφίας της Κίνας για τις επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε αυτές τις ημέρες, η μέση στάθμη της θάλασσας κατά μήκος των ακτών της Κίνας το 2017 ήταν 58 mm υψηλότερη από το μέσο επίπεδο τη χρονική περίοδο 1993-2011. Τα τελευταία έξι χρόνια η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με τα 24 προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία έχει αυξήσει τη θερμοκρασία των παράκτιων περιοχών της Κίνας και του ωκεανού.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πλημμύρες, να επιδεινωθούν οι θαλάσσιες καταστροφές και να πληγεί ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα. Οι ειδικοί προτείνουν μία σειρά μέτρων, όπως τη βελτίωση της ικανότητας πρόβλεψης και αντιμετώπισης καταστροφών καθώς και τον προσεκτικό σχεδιασμό των παράκτιων υποδομών κατά τον οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το αυξανόμενο επίπεδο της θάλασσας. Οι παράκτιες πόλεις θα πρέπει επίσης να εγγυηθούν την προστασία από τις πλημμύρες και να αναβαθμίσουν τα πρότυπα σχεδιασμού σημαντικών έργων υποδομής στο Δέλτα των ποταμών Γιανγκτσέ και Περλ, καθώς και στην παράκτια περιοχή Μποχάι. Ζητείται επίσης να ενισχυθεί η διαχείριση των παράκτιων υδάτινων πόρων και ειδικότερα να ελέγχεται η υπερεκμετάλλευση και η καθίζηση των υπογείων υδάτων στις παράκτιες περιοχές, προκειμένου να μειωθούν οι βλάβες που προκαλούνται από την παλίρροια και την αλάτωση του εδάφους.

Τέλος οι ερευνητές προτείνουν την προώθηση διεθνούς συνεργασίας στην παγκόσμια θαλάσσια διακυβέρνηση, όπως η παρατήρηση και η πρόβλεψη, η αξιολόγηση των κινδύνων και η αντίδραση στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.