ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Έξυπνοι τρόποι για να κάνετε οικονομία στο σπίτι!

Έξυπνοι τρόποι για να κάνετε οικονομία στο σπίτι!

Η οικονομία στο σπίτι είναι ένα μεγάλο ζήτημα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Από τα ψώνια του supermarket, τους λογαριασμούς του σπιτιού μέχρι και τη χειμερινή θέρμανση, κάθε ένας από εμάς αναζητά νέους τρόπους, για να μειώσει τα έξοδα του. Πώς, όμως, μπορεί να το επιτύχει;

Υπάρχουν αμέτρητες λύσεις για να επιτύχουμε οικονομία στο σπίτι μας. Μερικές λύσεις απαιτούν επενδύσεις, που θα αποδώσουν καρπούς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όπως είναι για παράδειγμα η μόνωση, ενώ, άλλες, είναι εύκολες να τις αποκτήσεις με μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου. Συγκεντρώσαμε σε μία λίστα ορισμένα από τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις. Σας τα παρουσιάζουμε, λοιπόν, μαζί με κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχειτε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε πολλούς τομείς.

Πώς θα κάνετε οικονομία στο σπίτι σας;

1 Αξιοποιήστε το νυχτερινό ωράριο

Το πλύσιμο, το άπλωμα και το σιδέρωμα των ρούχων σίγουρα δεν είναι αγαπημένη ασχολία. Συνήθως, όμως, βρίσκεται μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα, ειδικά αν έχει κανείς παιδιά μικρής ηλικίας. Η λειτουργία των πλυντηρίων, εκτός από κουραστική, είναι και μία κοστοβόρα διαδικασία. Γιατί να μην επωφελείστεαπό το οικονομικότερο νυχτερινό ωράριο;

Δείτε παρακάτω το χειμερινό νυχτερινό ωράριο, το οποίο ισχύει από 1η Νοέμβρη μέχρι και 30 Απριλίου:

02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών

02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο

2 Κλείστε έγκαιρα το θερμοσίφωνα

Σίγουρα θα έχετε αναμνήσεις από τις φωνές της μαμάς να ουρλιάζει : “Μην αφήνεις 200 ώρες το θερμοσίφωνα ανοιχτό, τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα!”. Ακόμα και αν δεν είχατε την “τύχη” να ακούσετεκάτι τέτοιο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο θερμοσίφωνας είναι μία από τις πιο δαπανηρές συσκευές. Αν, λοιπόν, θέλεις να κάνεις οικονομία στο σπίτι θα πρέπει να τον κλείνεις αμέσως μόλις φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.

3 Χρησιμοποιήστε σωστά τις οικιακές σας συσκευές

Τα πλυντήρια, ο φούρνος, το ψυγείο αλλά και όλες οι υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σας πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά. Μόνο όταν είναι γεμάτα -όχι υπερφορτωμένα- αξίζει να τα θέτετε σε λειτουργία αν θέλετε να κάνετε οικονομία στο σπίτι και τους λογαριασμούς που πληρώνετε. Μην βάζετε πλυντήριο για να καθαρίσετε το παντελόνι και το μπλουζάκι που μόλις λερώσατε. Μην ανοίγειτε το φούρνο για 1 μερίδα φαγητό. Χρησιμοποίηστε σωστά τις συσκευές σου και θα δείτε τους λογαριασμούς να ξεφουσκώνουν.

4 Βγάλτε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε

Το γεγονός ότι δεν έχετε βάλει τον κινητό σας στην φόρτιση δεν σημαίνει ότι ο φορτιστής δεν καίει ρεύμα, όσο βρίσκεται στην πρίζα. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες συσκευές του σπιτιού όπως είναι η τοστιέρα, η καφετιέρα, το πιστολάκι και όσες ακόμα δεν χρησιμοποιείτε αλλά βρίσκονται πάντα στην πρίζα. Αφαιρέστε τις και σύντομα θα δείτε την αλλαγή στους λογαριασμούς σας.

5 Αγοράστε οικιακές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+

Αν κάποια από τις συσκευές σας σταματήσει να λειτουργεί και δεν αξίζει να την επισκευάσετε, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά πώς θα την αντικαταστήσετε. Οι ηλεκτρικές συσκευές με ενεργειακή κλάση Α+ είναι φυσικά πιο ακριβές από συσκευές χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης. Αποσβένουν, όμως, πολύ γρήγορα τα χρήματα τους χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας που εξασφαλίζουν .

Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός απόδοσης μίας συσκευής και συνεπώς η κλάση της, τόσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αγοράζοντας μία συσκευή μεγαλύτερης κλάσης θα μειώσεις τα έξοδα του σπιτιού για θέρμανση και ψύξη.

6 Σκεφτείτε μαγειρικούς συνδυασμούς για να κάνετε οικονομία στο σπίτι

Θέλεις να γλιτώσετε κόπο, χρόνο αλλά και χρήματα κάνοντας οικονομία στο σπίτι σου; Δεν χρειάζεται να μαγειρεύεις καθημερινά για να είναι το πιάτο σου γεμάτο. Προγραμματίστε από την Κυριακή τα γεύματα της εβδομάδας και προσπαθήστε να τα μαγειρέψετε την ίδια ημέρα. Έτσι δεν θα χρειαστείτε να ανάψετε το φούρνο και τα μάτια της κουζίνας κάθε μέρα ούτε να σκέφτεστε πότε θα τα προλάβετε όλα!

Για παράδειγμα μπορείτε να συνδυάσετε ένα ταψί κοτόπουλο με πατάτες, ένα με ψητά λαχανικά και ένα σουφλέ μακαρονιών. Τρία σε ένα!

7 Πηγαίνετε στο Supermarket προετοιμασμένος/-η

Ένας πολύ εύκολος τρόπος να κάνετε οικονομία στο σπίτι είναι να ψωνίζετε πάντα με λίστα. Ακόμα και αν νομίζετε ότι τα θυμάστε όλα απ’ έξω, μην παραλείπετε να τα καταγράφετε και σε ένα χαρτί ή το κινητό! Αυτό θα σας βοηθήσει να γλιτώσετε παρορμητικές αγορές. Έτσι, δεν θα υπερφορτώνετε πάλι το καρότσι σας με πράγματα που απλώς σας “γυάλισαν” επειδή τα είδατε στο ράφι.

Φυσικά εκτός από την καταγραφή της λίστας είναι πολύ σημαντικό και να να την ακολουθήσετε για να εξοικονομήσεις χρήματα! Επίσης, μπορείτε να βγάλετε κάρτα στο Supermarket που πηγαίνετε συχνότερα για να επωφελείστε από εκπτώσεις και Bonus! Η οικονομία στο σπίτι θέλει τρόπο, όχι κόπο!

8 Αναβαθμίστε ενεργειακά τα κουφώματα του σπιτιού σας

Δεν υπάρχει καλύτερη δίοδος για τον αέρα και το τσουχτερό κρύο του χειμώνα από τα παλιά κουφώματα! Για αυτό άλλωστε η ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων βρίσκεται ανάμεσα στις δημοφιλέστερες εργασίες που ζητούν οι Έλληνες για το σπίτι τους. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια που οι δαπάνες για τη θέρμανση του σπιτιού έχουν μειωθεί κατακόρυφα, η ενεργειακή αναβάθμιση συνιστά μία πολύ έξυπνη λύση.

Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα εξασφαλίζουν πλήρη απομόνωση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι δεν χρειάζεται να ανεβάσεις τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς για να κρατήσεις το σπίτι σου ζεστό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με ενεργειακά αναβαθμισμένα κουφώματα το σπίτι σου θα μένει ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, βοηθώντας σε να περιορίσεις τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.