ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

ΗΠΑ: Συντρίμμια από το ναυάγιο του τελευταίου δουλεμπορικού εμφανίστηκαν από τον «κυκλώνα-βόμβα» που

ΗΠΑ: Συντρίμμια από το ναυάγιο του τελευταίου δουλεμπορικού εμφανίστηκαν από τον «κυκλώνα-βόμβα» που

Ένας επιχειρηματίας είχε βάλει ένα στοίχημα με τους φίλους του, ένα χρόνο πριν ξεκινήσει ο αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος.

Αν και το δουλεμπόριο είχε απαγορευθεί διεθνώς εδώ και δεκαετίες, ο Τίμοθι Μίχερ υποστήριξε ότι μπορούσε να φέρει στις ΗΠΑ σκλάβους από τη Μαύρη Ήπειρο χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς. Αγόρασε, μάλιστα, το Clotilda, ένα ιστιοφόρο μήκους 26 μέτρων και το έστειλε στη Δυτική Αφρική. Το σκάφος επέστρεψε μια νύχτα του Ιουλίου του 1860 στην Αλαμπάμα, αλλά λίγα μίλια βόρεια του Μόμπαϊλ ο καπετάνιος και το πλήρωμα φοβούμενοι μήπως τους αντιληφθούν οι Αρχές ξεφόρτωσαν τους 110 σκλάβους κι έβαλαν φωτιά στο πλοίο στις όχθες του Δέλτα του Tensaw για να καλύψουν τα ίχνη του τελευταίου αμερικανικού δουλεμπορικού.

Το πλοίο παρέμενε άφαντα μέχρι προ ημερών, όταν ένας δημοσιογράφος στην Αλαμπάμα ανακοίνωσε ότι ίσως βρήκε το ναυάγιο. Η άμπωτη που προκάλεσε το ίδιο καιρικό σύστημα, που ευθύνεται για τον «κυκλώνα-βόμβα», που σάρωσε πριν από λίγες εβδομάδες τις ανατολικές ΗΠΑ, έφερε στην επιφάνεια το κατεστραμμένο σκαρί ενός σκάφους που είχε σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις με το Clotilda.

«Γι’ αυτό πήγα να ψάξω τότε. Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσες να το δεις. Θα βρισκόταν κάτω απ’ το νερό», είπε ο δημοσιογράφος του AL.com, Μπεν Ρέινς.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως ότι πρόκειται όντως για το ναυάγιο του Clotilda o Ρέινς οδήγησε πρόσφατα στο σημείο έναν ναυπηγό και μια αρχαιολόγων, που αποφάνθηκαν ότι τα μαυρισμένα δοκάρια, τα καμμένα ξύλα κι οι βίδες χωρίς σπείρωμα δείχνουν ότι το σκάφος κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Clotilda.

«Η τοποθεσία είναι σωστή, η κατασκευή δείχνει το ίδιο, ανάγεται στην ίδια περίοδο, δείχνει καμμένο. Θα έλεγα ότι είμαι σίγουρος», δήλωσε ο Γκρέγκορι Ντ. Κουκ, ένας από τους αρχαιολόγους που επισκέφθηκαν το σημείο.

Η Clotilda κατέχει μια σημαντική θέση στην ιστορία της δουλείας στις ΗΠΑ, η οποία καταργήθηκε το 1865. Κατέχει επίσης σημαντική θέση στην ιστορία της πολιτείας της Αλαμπάμα. Οι σκλάβοι, που μετέφερε το «τελευταίο αμερικανικό δουλεμπορικό» απελευθερώθηκαν πέντε χρόνια μετά τον εμφύλιο. Ζήτησαν από τον Μίχερ να πληρώσει τα έξοδα της επιστροφής τους στην Αφρική, αλλά εκείνος αρνήθηκαν. Στη συνέχεια αποτάνθηκαν στην αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και εκεί βρήκαν τις πόρτες κλειστές. Έτσι εγκαταστάθηκαν κοντά στο Μόμπαϊλ και δημιούργησαν την κοινότητα, που έμεινε γνωστή ως Africatown. Απόγονοι εκείνων των σκλάβων εξακολουθούν μέχρι σήμερα να ζουν στην περιοχή…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.