Υπογραφές για να αποσυρθεί ο προκλητικός πίνακας «Τερέζα» του 1938 από Μουσείο

Υπογραφές για να αποσυρθεί ο προκλητικός πίνακας «Τερέζα» του 1938 από  Μουσείο

Μια ανήλικη, 12 ή 13 ετών, ποζάρει προκλητικά αφήνοντας σε κοινή θέα το καλλίγραμμο πόδι της ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Τι διαστάσεις λαμβάνει ο ερωτισμός όταν κοιτάζει κανείς την μικρή “Τερέζα” στον πανέμορφο πίνακα του διάσημου Γαλλοπολωνού ζωγράφου Μπαλτίς; Η πολύκροτη υπόθεση “Γουάινσταιν” έχει κάνει πιο ευαίσθητο το κοινό σε θέματα σεξουαλικού περιεχομένου.
Ο πίνακας που εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης προκάλεσε έντονη δυσφορία σε οκτώ χιλιάδες πολίτες οι οποίοι συγκέντρωσαν τις υπογραφές τους για να αποσυρθεί το “πορνογραφικό” γι΄αυτούς έργο. Όμως το μουσείο απέρριψε το αίτημά τους, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο Μπαλτίς φιλοτέχνησε τον πίνακα “Τερέζα” το 1938. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ού αιώνα. Απεβίωσε πλήρης ημερών στην Ελβετία, όπου ζούσε. Ο Μπαλτάσαρ Κλοσόφσκι ντε Ρόλα, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν ένας από τους ελάχιστους εν ζωή καλλιτέχνες που είδε έργα του να εκτίθενται στο Λούβρο. Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1908 από Πολωνούς γονείς. Αυτοδίδακτος, ξεκίνησε να ζωγραφίζει στα δεκάξι του χρόνια.
Στα πρώτα του βήματα κινήθηκε στην αναπαραστατική ζωγραφική, με κοφτή και ακριβή πινελιά. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η σύνθεσή του έγινε πυκνότερη και με νέα θέματα (γυμνές γυναικείες και κοριτσίστικες φιγούρες).
Χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του Μπαλτίς είναι η αυστηρότητα της σύνθεσης, η αργή εκτέλεση των έργων, η εμμονή του στο ρεαλισμό. Επίσης, ήταν γνωστή η αντίθεσή του στη ζωγραφική των περισσοτέρων συγχρόνων του, για τους οποίους έλεγε ότι τους λείπει η δεξιοτεχνία, και η επιμονή του στην άποψη ότι η ζωγραφική δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων, γιατί δε χωρά σε καμία γλώσσα. Στη θεματολογία του επέλεγε σχεδόν πάντα νωχελικές και αισθησιακές πόζες νεαρών κοριτσιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.