ΗΠΑ: Αδέλφια βρήκαν πίνακα του Ρέμπραντ σε ένα τραπεζάκι πινγκ-πονγκ της μητέρας τους (φωτό, βίντεο)

ΗΠΑ: Αδέλφια βρήκαν πίνακα του Ρέμπραντ σε ένα τραπεζάκι πινγκ-πονγκ της μητέρας τους (φωτό, βίντεο)

Τρία αδέλφια από το Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, δεν περίμεναν να βρουν ένα πίνακα γνωστού ζωγράφου, όταν πήγαν να μοιράσουν την περιουσία της εκλιπούσας μητέρας τους.

Ανάμεσα σ’ ένα σετ τσαγιού, πορσελάνινα μπιμπελό και έπιπλα βρήκαν κάτω από ένα παλιό τραπέζι του πινγκ-πονγκ έναν πίνακα που τους φάνηκε γνωστός. Χρόνια ολόκληρα κρεμόταν σε τοίχο της τραπεζαρίας των παππούδων. Εκείνο που δεν γνώριζαν ωστόσο, ήταν ότι επρόκειτο για ένα αμύθητης αξίας έργο του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου Ρέμπραντ.

«Όταν ήμουν παιδί σκεφτόμουν: “Μα καλά, γιατί έχουμε έναν τέτοιο πίνακα στην τραπεζαρία μας;”», είπε ο Νεντ Λάνταου.

Τα αδέλφια αποφάσισαν να πάνε το έργο σ’ έναν οίκο δημοπρασιών. «Βγάλαμε διάφορα αντικείμενα προς πώληση στο γκαράζ του σπιτιού, αλλά υπήρχαν ορισμένα, όπως πορσελάνινα είδη και ασημικά, που έδειχναν σε πολύ καλή κατάσταση. Δε θέλαμε έτσι απλά να τα “σκοτώσουμε”», πρόσθεσε.

Συλλέκτης έργων τέχνης αγόρασε τον πίνακα έναντι τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων

Η διαίσθηση του Νεντ, του Ρότζερ και του Στίβεν Λάνταου αποδείχθηκε σωστή κι ο δημοπράτης Τζον Νάι πούλησε το αριστούργημα του Ρέμπραντ σ’ έναν Γάλλο που πρόσφερε 1,1 εκατομμύρια δολάρια και ο οποίος το μεταπούλησε στη συνέχεια σ’ έναν συλλέκτη έργων τέχνης για 4 εκ. δολάρια. Τα αδέλφια Λάνταου, ωστόσο, μοιράστηκαν μόνον το 1,1 εκ. δολάρια. Έστω κι έτσι, διόλου άσχημα…

Όπως αποδείχθηκε ο πίνακας ήταν το έργο «O Αναίσθητος Ασθενής (Μια Αλληγορία της Αίσθησης της Όσφρησης)», ένα από τα πρώιμα έργα του Ρέμπραντ και μέρος μια σειράς για τις πέντε αισθήσεις των αρχών του 17ου αιώνα. Όπως και τα αδέλφια Λάνταου, έτσι κι ο παππούς τους αγνοούσε την πραγματική αξία του πίνακα, όταν τον αγόρασε από έναν εξίσου αδαή έμπορο τη δεκαετία του 1930…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.