Βρετανία: Καθαριστής τζαμιών έσωσε γκράφιτι του Banksy μετά από βανδαλισμό! (φωτό)

Βρετανία: Καθαριστής τζαμιών έσωσε γκράφιτι του Banksy μετά από βανδαλισμό! (φωτό)

Αντιδράσεις έφερε ένα γκράφιτι του Bansky στην πόλη Χαλ της Βρετανίας, με το έργο να βανδαλίζεται από αγνώστους αλλά στο τέλος να σώνεται από έναν τοπικό καθαριστή τζαμιών.

Σε μια μόνιμα σηκωμένη γέφυρα (δεν χρησιμοποιείται, πλέον), ένα παιδάκι, φορώντας ένα σουρωτήρι για περικεφαλαία και κρατώντας ένα κατσαρολικό γι’ ασπίδα, υψώνει στον αέρα ένα ξύλινο σπαθί με ένα μολύβι στην άκρη του. Δίπλα στη ζωγραφιά, η φράση «DRAW THE RAISED BRIDGE!». Κι ο Banksy επιβεβαίωσε ότι είναι δημιούργημά του αναρτώντας, το περασμένο Σάββατο, μια φωτογραφία του έργου στον λογαριασμό του στο Instagram.

Ο δημοτικός σύμβουλος Τζον Άμποτ απηύθυνε έκκληση να σβηστεί το έργο, λέγοντας στο BBC ότι δεν συγκρίνεται με την «πραγματική τέχνη», η οποία φιλοξενείται στην Ferens Art Gallery του Χαλ.

Ακολούθως, το έργο βανδαλίστηκε δύο φορές: τη μία, με σπρέι στα πόδια του παιδιού. Την άλλη, καλύφθηκε με λευκή μπογιά το σωματάκι του.

Ο θυμός των κατοίκων, μεγάλος. Καταλάγιασε μετά την επέμβαση του ντόπιου καθαριστή τζαμιών Τζέισον Φάντχορπ. «Η κυρά πήγαινε για ύπνο όταν της έδειξα φωτογραφία του βανδαλισμένου Banksy» δήλωσε ο Τζέισον στη Hull Daily Mail. «Ήμουν έξαλλος, όπως και πολλοί άλλοι. Καθαρίζω τζάμια. Στο βανάκι μου ήταν ήδη φορτωμένα τα υλικά.»

Μαζί με συγκατοίκους του, ο Τζέισον προσεκτικά αφαίρεσε το χρώμα από τη βανδαλισμένη φωτογραφία. Και τώρα είναι τοπικός ήρωας. Το δημοτικό συμβούλιο διέταξε πλέον την κάλυψη του έργου με ακρυλικό. Βεβαίως και ειπώθηκαν δικαιολογίες του τύπου ότι «απαιτούσε χρόνο η μέτρηση της τοιχογραφίας για να τοποθετηθεί προστατευτικό διαχωριστικό».

Προφανώς άλλη αντίληψη έχουν οι Αρχές για το τι είναι τέχνη, και άλλη οι κάτοικοι. Και οι δεύτεροι ανασκουμπώνονται και υπεραμύνονται της άποψής τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.