Καναδάς: Βρέθηκε κρυμμένο έργο πίσω από διάσημο πίνακα του Πικάσο (βίντεο)

Καναδάς: Βρέθηκε κρυμμένο έργο πίσω από διάσημο πίνακα του Πικάσο (βίντεο)

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια της τέχνης έλυσαν ερευνητές της Πινακοθήκης του Οντάριο στο Τορόντο του Καναδά. Χρησιμοποιώντας μια νέα, σύγχρονη μέθοδο σάρωσης με ακτίνες xray επιστήμονες εντόπισαν το μυστικό που έκρυβε ο διάσημος πίνακας του Πικάσο «La Misereuse Accroupie».

Πίσω από τη διάσημη ελαιογραφία της μπλε περιόδου, με μια γυναίκα που έχει τυλιχθεί με μια κουβέρτα και γέρνει το κεφάλι της προς μία πλευρά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα τοπίο της Βαρκελώνης, που αποδίδουν μάλλον σε μαθητευόμενο του Ισπανού ζωγράφου.

Ο Πικάσο ζωγράφισε τον πίνακα το 1902, κατά τη διάρκεια της μπλε περιόδου. «Η τεχνολογία μας επέτρεψε να μπούμε στο μυαλό του καλλιτέχνη, ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τη δημιουργική προσέγγιση του Πικάσο και το πώς ξεκίνησε να δημιουργεί τα έργα του», είπε ερευνητής.

Σύμφωνα με τον επιμελητή Κένεθ Μπρουμέλ, υπήρχαν πολλά σημάδια ότι ο καμβάς είχε επαναχρησιμοποιηθεί. Η νέα μέθοδος είναι μη παρεμβατική. «Βοηθάει να χρονολογήσουμε το έργο και να προσδιορίσουμε πού δημιουργήθηκε» δήλωσε στο BBC News.

Ο νέος τρόπος σάρωσης έχει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς δεν παρεμβαίνει στα έργα, είναι φθηνότερος σε σχέση με τους σαρωτές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, ενώ η συσκευή είναι φορητή. Ως εκ τούτου, είναι αρκετά προσιτή για μία πινακοθήκη. Οι δημιουργοί της συσκευής θεωρούν ότι η χρήση της θα βοηθήσει να αποκρυπτογραφηθεί η δουλειά πολύ σημαντικών καλλιτεχνών και να μας αποκαλύψει τα μυστικά τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.