Πίνακας του Σ. Μενιέ που εκτιμάτο 250.000 ευρώ δημοπρατήθηκε έναντι 2,2 εκατ.!

Πίνακας του Σ. Μενιέ που εκτιμάτο 250.000 ευρώ δημοπρατήθηκε έναντι 2,2 εκατ.!

Πίνακας του ζωγράφου Σαρλ Μενιέ (1768-1832), ο οποίος εκτιμάτο στις 250.000 ευρώ κατακυρώθηκε στο ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ σε βρετανό αγοραστή κατά τη διάρκεια δημοπρασίας χθες, στη Νάντη, μετά από πολύωρη «αναμέτρηση» επτά υποψηφίων αγοραστών.

«Είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ για έργο του καλλιτέχνη αυτού», δήλωσε ο δημοπράτης Μπερτράν Κουτόν. Ο πίνακας ορόσημο της καριέρας του Μενιέ, με τίτλο Le depart de Telemaque (Η αναχώρηση του Τηλέμαχου), παρουσιάζει τον γιο του Οδυσσέα να πιέζεται από τον Μέντορα να εγκαταλείψει το νησί της Καλυψούς. Ο πίνακας είχε εξαφανιστεί για δύο και πλέον αιώνες.

Ο πίνακας εκτέθηκε το 1800 και το 1810 στο Σαλόν (επίσημη έκθεση ζωγραφικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παρισιού). ‘Εκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Ήταν σε μια οικογένεια στην Κοιλάδα του Λίγηρα”, η οποία τον έθεσε προς πώληση, διευκρίνισε ο Κουτόν.

Η αξία του έργου εκτιμάτο μεταξύ 150.000 και 250.000 ευρώ. Επτά ενδιαφερόμενοι αγοραστές (Βρετανοί, Κύπριος, Γάλλος και Γερμανός), έδωσαν επί δέκα λεπτά μάχη για να αποκτήσουν τον πίνακα που τελικά κατακύρωσε τηλεφωνικά ένας Βρετανός, τελευταίος πλειοδότης.

«Είχαμε οργανώσει τα πάντα για να έχουμε μια καλή δημοπρασία, γιατί είναι πολύ σπουδαίος πίνακας. Αλλά δεν περιμέναμε ότι η τιμή θα έφθανε σε αυτό το επίπεδο», είπε ο Κουτόν. Έως σήμερα, η καλύτερη δημοπρασία για τον γάλλο καλλιτέχνη του νεοκλασικισμού ήταν το 1997 από τον οίκο Christie’s, στη Νέα Υόρκη, για τον πίνακα με τίτλο La Sagesse defendant la Jeunesse contre l’Amour, που πωλήθηκε 536.000 δολάρια συμπεριλαμβανομένων των εξόδων (489.000 ευρώ, σύμφωνα με τη συναλλαγματική ισοτιμία της εποχής), αναφέρει ο οίκος Ivoire.

Η πρώτη μονογραφική έκθεση αφιερωμένη στον Σαρλ Μενιέ οργανώθηκε το 2008 διαδοχικά στη Βιβλιοθήκη-Μουσείο Marmottan στα δυτικά προάστια του Παρισιού και στο Μουσείο Magnin της Ντιζόν.

Σημαντικός παράγων της καλλιτεχνικής ζωής και πολύ διάσημος όσο ζούσε, ο Μενιέ φιλοτέχνησε κυρίως πίνακες με στρατιωτικά θέματα που εξυμνούσαν τον Ναπολέοντα. Το 1789 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ρώμης –γαλλική υποτροφία που δινόταν σε φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών– ο Μενιέ φιλοτέχνησε τρεις οροφές αιθουσών στο μουσείο του Λούβρου.

Το έργο «Η αναχώρηση του Τηλέμαχου» ήταν γνωστό γιατί μια γκραβούρα που απεικόνιζε τον πίνακα είχε εκτεθεί στη μονογραφική έκθεση του 2008. Το έργο, διαστάσεων 154 εκατοστά x 203 εκατοστά, είχε συγκεντρώσει τους επαίνους κριτικών και κοινού κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στο Σαλόν του Παρισιού.

Το θέμα του αντλείται από το διδακτικό μυθιστόρημα του Φρανσουά Φενελόν Les Aventures de Telemaque (Οι περιπέτειες του Τηλέμαχου) που εκδόθηκε το 1699 και επανεκδόθηκε καθόλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα, αναφέρει ο οίκος Ivoire.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.