ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Πίνακας που βρέθηκε σε ντουλάπα αξίζει 4 εκατ. δολ.! (φωτό)

Πίνακας που βρέθηκε σε ντουλάπα αξίζει 4 εκατ. δολ.! (φωτό)

Αν έχεις τύχη… διάβαινε λέει ο σοφός λαός και αυτό δεν θα μπορούσε να είχε καλύτερη «εφαρμογή» απ’ ότι στην περίπτωση του γκαλερίστα Ρόμπερτ Γουόρεν, ο οποίος βρήκε μέσα στην ντουλάπα του έναν πίνακα αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ρόμπερτ Γουόρεν κοίταζε την ντουλάπα του στην γκαλερί τέχνης που έχει, όταν έπεσε επάνω σε έναν πίνακα κρυμμένο πίσω από ένα τραπέζι. Στην αρχή, δεν θεώρησε ότι ήταν κάτι σπουδαίο: μια σκονισμένη ελαιογραφία με γυμνές μυθολογικές μορφές. Είχε υποστεί ζημιά από το νερό και ήταν ραγισμένος σε πολλά σημεία.

«Δεν πίστευα ότι ήταν κάτι πολύτιμο» δήλωσε ο Γουόρεν, ιδιοκτήτης της γκαλερί Hoyt Sherman Place στην Αϊόβα των ΗΠΑ. «Δεν είμαι καν σίγουρος γιατί βρισκόταν σε αυτή την ντουλάπα». Αυτό συνέβη το 2016 και η ιστορία μπορεί να είχε τελειώσει εκεί, αλλά στο πίσω μέρος του πίνακα ο Γουόρεν βρήκε κάτι που έμοιαζε με ένα αυτοκόλλητο δημοπρασίας.

Και από αυτό το στοιχείο ξεκίνησε ένα εκτενές ταξίδι που θα μπορούσε τελικά να αποκαλύψει την αλήθεια: Ο πίνακας είναι έργο του Ολλανδού ζωγράφου του 16ου αιώνα Otto van Veen (1556-1629) και πιθανότατα αξίζει περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια.

Λύθηκε το μυστήριο

Αυτό που ο Γουόρεν σκέφτηκε ότι μπορεί να ήταν ένα αυτοκόλλητο δημοπρασίας, αποδείχθηκε πως ήταν μία ετικέτα που δείχνει ότι ο πίνακας κάποτε κοσμούσε το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Όπως σύντομα έμαθε, είχε δανειστεί στο Met από έναν άνδρα με το όνομα Νέισον Κόλινς, που απέκτησε τον πίνακα στις αρχές της δεκαετίας του 1900 όταν εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του σε εκείνη την περιοχή. Η εγγονή του Κόλινς την δώρισε μαζί με άλλους 4 πίνακες ζωγραφικές στη Λέσχη Γυναικών του Des Moines, η οποία δημιούργησε μια γκαλερί τέχνης.

Αλλά ποιος ήταν ο καλλιτέχνης; Η ετικέτα τον χαρακτήριζε ως τον αναγεννησιακό ζωγράφο Φεντερίκο Μπαρότσι, αλλά ο Γουόρεν συμβουλεύτηκε συντηρητές τέχνης και μελετητές που απέδωσαν τελικά τον πίνακα στον van Veen. Με τον τίτλο «Απόλλων και Αφροδίτη», πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ 1595 και 1600.

Ο πίνακας απεικονίζει τις μυθολογικές μορφές του Απόλλωνα και της Αφροδίτης μαζί με ένα χερουβείμ που μπορεί να είναι ο γιος τους. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει μια συλλογή από κοσμήματα, ένα καλάθι με φρούτα και λουλούδια, ένα κλαδί από τριαντάφυλλα και ένα μπολ με στρείδια.

Παρά την ομορφιά του, ο πίνακας δεν εκτέθηκε ποτέ. Ο Γουόρεν δήλωσε ότι πιθανότατα ήταν πολύ προκλητικός για τους κατοίκους της Αϊοβα στις αρχές του 20ου αιώνα. «Δεν υπήρχαν άλλοι πίνακες με γυμνές φιγούρες. Είναι ένας πολύ αισθησιακός πίνακας».

Τι συμβαίνει από εδώ και πέρα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χρειάστηκε ένας χρόνος για να αποκατασταθεί και να πλαισιωθεί ο πίνακας. Η αξία του παραμένει ασαφής. Αλλά θα μπορούσε να κυμαίνεται από τα 4 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τα 11 με βάση τις πωλήσεις άλλων έργων του van Veen, δήλωσε ο Γουόρεν, ο οποίος όμως δεν σχεδιάζει να τον πουλήσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.