ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Εκδηλώσεις λόγου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival

Εκδηλώσεις λόγου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα γίνουν επτά εκδηλώσεις που αφορούν τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την ιστορία.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος δίνει το δικό της διακριτό στίγμα στην πνευματική κίνηση της χώρας. Από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου έως την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017, οργανώνει επτά εκδηλώσεις λόγου στις νέες εγκαταστάσεις της, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival. Τις εκδηλώσεις επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Τα θέματα των εκδηλώσεων καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα: από το δημοτικό τραγούδι στον Σολωμό και στον Σικελιανό, από τον Καπετανάκη στη Σιμόν Βέιλ και από τον Λούθηρο στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Για επτά ημέρες, διακεκριμένοι επιστήμονες και συγγραφείς θέτουν και συζητούν ερωτήματα για τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την ιστορία. Γνωστοί ηθοποιοί διαβάζουν κείμενα συναφή με το περιεχόμενο κάθε εκδήλωσης.


Δευτέρα 19 Ιουνίου – Κυριακή 25 Ιουνίου 2017
Ώρα 18.30 – 20.30
Είσοδος ελεύθερη

Πύργος Βιβλίων
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα με τους 30 συμμετέχοντες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 19.6 Τι σημαίνει σήμερα για μας το δημοτικό τραγούδι;

Μολονότι νοθεύτηκε πολύ νωρίς, μολονότι υπέστη καπηλική εκμετάλλευση από απεχθή
καθεστώτα, και μολονότι και σήμερα πλήττεται από τις ρηχές απομιμήσεις του, το δημοτικό
τραγούδι εξακολουθεί να συγκινεί ευρύτερα, αλλά και να κινεί το ενδιαφέρον της φιλολογίας.

Η γλώσσα του, τα μοτίβα του, οι αφηγηματικές του τεχνικές, οι αναλογίες της σύνταξής του με τη
σύνταξη παλαιότερων εκδοχών του ελληνικού ποιητικού λόγου, η σχέση του με την ποίηση των περίοικων λαών, το πνεύμα του, όπως αποκρυσταλλώνεται στα κλέφτικα ή στα τραγούδια της ξενιτιάς, του Χάρου και της αγάπης, η τόλμη του να καταπιάνεται με ακραίες εμπειρίες, όπως στις παραλογές, παραμένουν κεφάλαια που αξίζουν την ενδελεχή μελέτη. Το δημοτικό τραγούδι έχει ακόμα να πει. Αρκεί να προσπαθήσουμε να τ ́ ακούσουμε.

Ομιλητές:

Γρηγόρης Σηφάκης, Ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. και Νέας Υόρκης (NYU)
Αλέξης Πολίτης, Ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
Παντελής Μπουκάλας, Συγγραφέας, δημοσιογράφος
Συντονιστής: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ
Ανάγνωση: Κώστας Φιλίππογλου, Ηθοποιός

Τρίτη 20.6 Ανάγνωση της Γυναίκας της Ζάκυθος του Διονυσίου Σολωμού

Η Γυναίκα της Ζάκυθος είναι για πολλούς το καλύτερο έργο του Σολωμού, ένα σύνθετο και πρωτοποριακό λογοτεχνικό εγχείρημα. Γραμμένο στη ρυθμική πρόζα του βιβλικού verset, σε αριθμημένες παραγράφους και έντιτλα αριθμημένα κεφάλαια, συνδυάζει τη σάτιρα, το γκροτέσκο, το υψηλό και το λυρικό, και πραγματεύεται ζητήματα προσωπικά, εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά, με άξονα το αντιθετικό δίπολο Κακό-Καλό. Κεντρικά πρόσωπα: η ανώνυμη Γυναίκα της Ζάκυθος και ο αφηγητής Ιερομόναχος Διονύσιος, ο οποίος εμπλέκει τον αναγνώστη στις οραματικές-προφητικές αποκαλύψεις του. Άλλωστε, ο τίτλος που ο Σολωμός θα έδινε στο εντέλει ανολοκλήρωτο αυτό έργο είναι Όραμα του Διονύσιου Ιερομόναχου, εγκάτοικου εις ξωκλήσι Ζακύνθου.

Εισαγωγική ομιλία: Κατερίνα Τικτοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Συντονιστής: Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Στεφανία Γουλιώτη, Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννος Περλέγκας

Τετάρτη 21.6 Άγγελος Σικελιανός, Μήτηρ Θεού. 100 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση (1917)

Πριν από εκατό χρόνια, τον Απρίλιο 1917, ο Σικελιανός αρχίζει να δημοσιεύει στο περιοδικό Λόγος ένα από μεγαλύτερα ποιήματα της νεοελληνικής – γιατί όχι συνολικά της ελληνικής; – ποίησης, το Μήτηρ Θεού. Η δημοσίευση θα ολοκληρωθεί το 1919 στο ίδιο περιοδικό. «Όλη η νεκρώσιμη ακολουθία, επιζητώντας μόνο ‘‘τόπο χλόης και αναπαύσεως’’, άξαφνα ανάμεσ’ από τα δάκρυα, δοξαστική της Μοίρας και της Δημιουργίας, να η Μήτηρ Θεού», κατά τον λόγο του ίδιου του Σικελιανού.

Ομιλητές:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Γιώργος Κοροπούλης, Ποιητής
Συντονιστής: Μαρία Γεωργοπούλου, Μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ
Ανάγνωση: Γιώργος Κοροπούλης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.