ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Θεσσαλονίκη: Τα 52α Δημήτρια ανοίγουν τις «πύλες» τους (φωτό, βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Τα 52α Δημήτρια ανοίγουν τις «πύλες» τους (φωτό, βίντεο)

Τον Οκτώβριο η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον Πολιούχο της, τον Άγιο Δημήτριο, στις 26 του μήνα. Τον ίδιο μήνα, η πόλη ζει στο ρυθμό ενός φεστιβάλ – τα Δημήτρια- που δεν είναι απλός θεσμός αλλά μια διαχρονική ζώσα εμπειρία.

Μπορεί η διοργάνωση των φετινών Δημητρίων -των 52ων Δημητρίων- να πέρασε από χίλια κύματα, αλλά την 1η του μήνα ξεκινά ο κύκλος των εκδηλώσεων που ολοκληρώνεται στις 22 του μήνα.

Θεατρικές παραστάσεις, περφόρμανς, συναυλίες, εικαστικά, χοροί, κινηματογράφος συνθέτουν το φετινό παζλ, μέσα από ένα σύνολο 42 κύριων δράσεων, αλλά και παράλληλων εκδηλώσεων.

Διαβάζω στο site του Φεστιβάλ: «Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις τον κόσμο είναι να τον φέρεις κοντά σου, εντάσσοντάς τον σε ένα πλαίσιο εύφορο, ελπιδοφόρο, ανθρώπινο. Ένα πλαίσιο ανοικτό τόσο στο γνωστό όσο και στο άγνωστο, τόσο στο τοπικό όσο και στο διεθνές. Ένα πλαίσιο όπου θα τέμνονται ευεργετικά το χτες με το σήμερα και όλα μαζί με το αύριο. Ένα πλαίσιο όπου ο πολίτης θα συναντά τον κοσμοπολίτη που κρύβει μέσα του.

Τα 52α Δημήτρια, πιστά στην υπόσχεσή που έδωσαν στον κόσμο, συνεχίζουν αυτόν ακριβώς τον δρόμο: της ανανέωσης και της εξωστρέφειας. Το δρόμο του διαλόγου και της διάδρασης.

Με αφετηρία μία πόλη, τη Θεσσαλονίκη, φέρνουν πιο κοντά μας τις κουλτούρες του κόσμου, από το Ιράν μέχρι την Κούβα, από το Βέλγιο μέχρι την Κίνα, από την Ουγγαρία μέχρι την Ιρλανδία.

Θεατρικές παραστάσεις, περφόρμανς, συναυλίες, εικαστικά, χορός, φωτογραφία και κινηματογράφος, σε ένα σύνολο 42 κύριων δράσεων και άλλων παράλληλων εκδηλώσεων, συνθέτουν ένα φεστιβαλικό σώμα-ψηφιδωτό, όπου στο κέντρο δεσπόζει ο Άνθρωπος, ο απόλυτος πρωταγωνιστής αλλά και θεατής της ίδιας της πορείας του, μιας πορείας που άλλοτε τον οδηγεί στην τραγωδία και άλλοτε στην κωμωδία. Ο Άνθρωπος εκείνος που, παρ’ όλες τις κακουχίες, τις δυσκολίες και τις αστοχίες, ακόμη ονειρεύεται και πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Τα 52α Δημήτρια σας υπόσχονται μια ξεχωριστή εμπειρία. Ένα γοητευτικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις. Τα 52α Δημήτρια είναι τα δικά σας Δημήτρια και σας περιμένουν».

Μια ενδιαφέρουσα ματιά στην ιστορία του θεσμού μπορεί κανείς να βρει διαβάζοντας το κείμενο που υπογράφει η κα Μαρίνα-Αιμιλία Κοντού στο site των Δημητρίων.

Η Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος, με ευθύνη στα θέματα πολιτισμού, μιλώντας για τη φετινή διοργάνωση, δίνει μεγάλη βάση στην έκθεση, Revolution in Art. «Θέλουμε να στηρίξουμε τη Συλλογή Κωστάκη. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Ρωσική Επανάσταση το 1917, επιδιώκουμε να τονίσουμε τον ρόλο, που επιτελεί η τέχνη σε μία στιγμή κοινωνική κι ιστορική και τον τρόπο, που μπορεί να ταιριάξει ή να ανατρέψει τα γεγονότα, αλλά και πως επηρεάζει ή επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτικές αλλαγές».

Προσθέτει επίσης το παράπονό της, με αφορμή όσα συνέβησαν το καλοκαίρι, που λίγο έλειψαν να τινάξουν στον αέρα τα φετινά 52α Δημήτρια. «Μας έχουν στη σέντρα. Η έβδομη χρονιά, είναι οριακή σε κάθε σχέση. Αυτή είναι η έβδομη χρονιάς της νέας διοίκησης. Ή θα συνεχίσουμε τα Δημήτρια ή θα διαλυθούν. Εμείς αποδείξαμε, ότι μπορούμε και συνεχίζουμε επαναστατικά. Αν η επανάσταση θα είναι τέχνης ή κάτι άλλο θα δείξει». Αφήνοντας σαφή αιχμή για όσα προηγήθηκαν.

Πάμε όμως να δούμε τι θα δούμε, με βάση το πρόγραμμα που κυκλοφόρησε.

Ας παραμείνουμε, όμως, στο γεγονός της έκθεσης Revolution in Art που θα φιλοξενηθεί από την 1η Οκτωβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2017 στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ και βασίζεται στη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Φιλοξενώντας εικόνες προερχόμενες στην πλειοψηφία τους από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του ΚΜΣΤ, η έκθεση αποτυπώνει το όραμα της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής σε συνδυασμό με τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές που σημειώθηκαν την περίοδο εκείνη, δημιουργώντας τις ιδεολογικές, φιλοσοφικές και υλικές προϋποθέσεις οι οποίες οδήγησαν στο εκρηκτικό αισθητικό φαινόμενο της ρωσικής πρωτοπορίας στις τέχνες.

Στις μουσικές εκδηλώσεις, δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το δίδυμο του Κουβανού πιανίστα, Omar Sosa (εφτά φορές υποψήφιος για Grammy), με τον Σενεγαλέζο τραγουδιστή, Seikou Keita. Άξια αναφορά είναι επίσης η συναυλία του Marius Preda στο Μέγαρο Μουσικής.

Στα εικαστικά, η Νύχτα Τέχνης (3.10), αλλά και το «Photography in the Framework of Dimitria» με το οποίο και θα πέσει η αυλαία του Φεστιβάλ.

Στα της έβδομης τέχνης, το ντοκιμαντέρ του Καμπούρογλου «How to steal a chair», ενώ στα θεατρικά, η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη (1/10, η ομάδα Sfumato από την Βουλγαρία σε μια ονειρική εκδοχή έργων του Γκόγκολ (2/10, Άνετον), το «Our secrets» από τους Ούγγρους Bela Pinter and Company (4/10, Σφαγεία), το «Στέλλα κοιμήσου» από τον Γιάννη Οικονομίδη κι άλλα πολλά έργα, που αναφέρονται αναλυτικά στο πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα παράλληλες δράσεις θα χρωματίζουν την πόλη και θα ενισχύουν τον χαρακτήρα των Δημητρίων. Σε αυτές εντάσσονται το Kapani Project, η «Ρωσική Επανάσταση» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις από το ΚΘΒΕ (πρεμιέρα 25/10, Βασιλικό Θέατρο) και το 7Ply project, πολυθεματικό φεστιβάλ με επίκεντρο το skate (7/10 Γαλλικό Ινστιστιτούτο και Πάρκο Γαλλίας).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό είναι το γεγονός του Οκτωβρίου. Προηγήθηκε η ΔΕΘ, ακολουθεί τον Νοέμβριο το 58o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, για το οποίο θα πούμε περισσότερα, το προσεχές διάστημα. Ελεύθερο χρόνο να έχεις να ασχολείσαι. Οι ευκαιρίες δημιουργικής διεξόδου είναι αληθινά πολλές μέσα στο Φθινόπωρο στην Θεσσαλονίκη της καρδιάς μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.