Εργαστήριο για την διατήρηση του αρχειακού υλικού στις 8 Δεκεμβρίου

Εργαστήριο για την διατήρηση του αρχειακού υλικού στις 8 Δεκεμβρίου

Διοργανώνεται το πρώτο εργαστήριο για την διατήρηση του αρχειακού υλικού από το ΠΙΟΠ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου (ώρες 09:00-17:00), το πρώτο εργαστήριο με αντικείμενο τις αρχές διατήρησης αρχειακού υλικού, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στην Αθήνα.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε αρχειονόμους και εργαζόμενους σε φορείς που φυλάσσουν αρχειακό ή βιβλιακό απόθεμα και φιλοδοξεί να συμβάλει στη διαρκή κατάρτισή τους όσον αφορά τη φύλαξη, διατήρηση, συγκέντρωση, ανάδειξη και διάθεση προς μελέτη του υλικού αυτού που περιγράφει την ιστορία μας. Με δεδομένο ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολιτιστικοί φορείς με αρχειακό απόθεμα που δεν απασχολούν συντηρητές, είναι σημαντική η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και εξοικείωση των αρχειονόμων και άλλων εργαζομένων τους σε θέματα που άπτονται της προληπτικής συντήρησης και της διάγνωσης φθορών, των αιτιών και των μηχανισμών που τις προκαλούν, όσον αφορά μάλιστα τα διαφορετικά υποστρώματα αρχειακού υλικού. Παράλληλα, η εξοικείωση με την ορολογία και τις βασικές αρχές συντήρησης αρχειακού υλικού θα συνεισφέρει στην αρμονικότερη συνεργασία αρχειονόμων και συντηρητών με αποτέλεσμα τις πρακτικότερες και αποδοτικότερες λύσεις στη διαχείριση αρχειακού αποθέματος. Οι συνδιοργανωτές ευελπιστούν ότι η πρώτη αυτή διοργάνωση, ως μέρος μιας ευρύτερης σχετικής πρωτοβουλίας τους, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαφύλαξη και διατήρηση του αποθέματος και, τελικώς, της πρόσβασης του κοινού σε αυτό.

Οι βασικές ενότητες της προγράμματος του εργαστηρίου είναι οι εξής:

Εισαγωγή-κατηγορίες αρχειακού υλικού, υλικά κατασκευής. Παράγοντες φθοράς του αρχειακού υλικού. Αναγνώριση βασικών τύπων φθοράς. Παρουσίαση χαρακτηριστικών περιπτώσεων. Σχέδιο διατήρησης, σχεδιασμός και διαχείριση. Αρχές σχεδιασμού και προτεραιότητες. Κλιματικός έλεγχος και συνθήκες φύλαξης παραδοσιακών υποστρωμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέτρα ασφάλειας. Προληπτική συντήρηση. Διαχείριση της συντήρησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.