Η εξέλιξη του Batman από στον κινηματογράφο και την τηλεόραση ανά τις δεκαετίες (βίντεο)

Η εξέλιξη του Batman από στον κινηματογράφο και την τηλεόραση ανά τις δεκαετίες (βίντεο)

Ο Μπάτμαν (αγγλικά: Batman, εναλλακτικά: Άνθρωπος Νυχτερίδα, πραγματικό όνομα: Bruce Wayne), είναι φανταστικός χαρακτήρας βιβλίων κώμικ. Δημιουργήθηκε από τους Μπομπ Κέιν (Bob Kane) και Μπιλ Φίγκερ (Bill Finger) αν και μόνο ο πρώτος αναγνωρίζεται επισήμως σαν δημιουργός του. Ο Μπάτμαν ανήκει στην αμερικάνικη εταιρεία DC Comics.

Η πρώτη εμφάνιση του Μπάτμαν έγινε στο τεύχος 27 του περιοδικού Detective Comics τον Μάιο του 1939. Μαζί με τον Σούπερμαν (Superman) αποτελούν τους πρώτους υπερήρωες και είναι από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες ιστοριών κώμικ. Ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Μπάτμαν έχουν μεταφερθεί και σε πολλά άλλα μέσα όπως στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Ο Μπρους Γουέην, πολυεκατομμυριούχος, έγινε Μπάτμαν εξαιτίας του ότι οι γονείς του δολοφονήθηκαν μπροστά του από έναν κλέφτη όταν ήταν ακόμα παιδί. Δεν διαθέτει καθόλου υπερδυνάμεις, απλώς είναι γυμνασμένος, έξυπνος και εκπαιδευμένος σε διάφορες πολεμικές τέχνες. Ακόμα, έχει στην κατοχή του γκάτζετς που τα χρησιμοποιεί εναντίον των κακών.

Οι σημαντικότεροι εχθροί του Μπάτμαν είναι οι: Ραζ Αλ Γκουλ, Τζόκερ, Κάτγουμαν, Διπρόσωπος, Πιγκουίνος, Γρίφος, Πόιζον Άιβι, Κύριος Πάγος και η οργάνωση Μαύρο Γάντι.

Στην Ελλάδα

Στο ελληνικό κοινό συστήθηκε πρώτη φορά στο τεύχος Υπεράνθρωπα#19 ως ο Άνθρωπος Νυχτερίδα μέσα από την ιστορία ότι ο Μπρους Γουέην κρίνεται ένοχος και θα εκτελεστεί και βλέπουμε το Παιδί Θαύμα – Ρόμπιν και την Γυναίκα-Νυχτερίδα να προσπαθούν να τον βοηθήσουν. Μετά από λίγα τεύχη άλλαξε όνομα και έγινε ο Νυχτερίδας, εν συντομία και συνεχίστηκε ως το τέλος των εκδόσεων των κώμικ τής DC από τις εκδόσεις Ατλαντίς.

Την δεκαετία τού 1980 η εκδοτική που διατηρεί ο Τάσος Ψαρόπουλος εκδίδει ξανά τεύχη με τον ήρωα στην Ελλάδα με το όνομα Μπάτμαν, πλεόν, έχοντας τα δικαιώματα της DC comics. Αργότερα τα δικαίωμα πέρασαν από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί και σήμερα ο Σκοτεινός Ιππότης εμφανίζεται στις συλλογές που εκδίδει η εκδοτική Anubis.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.