Το θρυλικό Platoon με τα «ιερά τέρατα» του αμερικανικού κινηματογράφου έγινε κιόλας 30 ετών (φωτο, βίντεο)

Το θρυλικό Platoon με τα «ιερά τέρατα» του αμερικανικού κινηματογράφου έγινε κιόλας 30 ετών (φωτο, βίντεο)

Tο Platoon, μία θρυλική ταινία,φιλοξένησε μερικά από τα «ιερά τέρατα» του αμερικανικού κινηματογράφου, καθώς στις σκηνές της έπαιξαν ο Γουίλεμ Νταφόε, ο Τσάρλι Σιν, ο Τζόνι Ντεπ, ο Φόρεστ Γουίτακερ, ενώ γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από έναν από τους κορυφαίους, τον Όλιβερ Στόουν.

Κι όμως, από το Δεκέμβρη του1986, όταν και πρωτοβγήκε στις γιγαντοοθόνες η ταινία, πέρασαν κιόλας 30 χρόνια. Έτσι ο Κρις Τέιλορ (Τσάρλι Σιν), ο Μπάνι (Κέβιν Ντίλον) και ο Γκέιτορ Λέρνερ (Τζόνι Ντεπ), μαζέυτηκαν την Κυριακή στο σπίτι του Ντεπ στο Λος Άντζελες για να γιορτάσουν την 30η επέτειο της ταινίας και ο Ντίλον δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία από το επικό reunion.

Το διάσημο πολεμικό δράμα έκανε πρεμιέρα στις 24 Δεκεμβρίου 1986 με πρωταγωνιστή τον τότε μόλις 20 ετών Τσάρλι Σιν σε ένα ρόλο που αρχικά είχε προταθεί στον Κιάνου Ριβς αλλά τον απέρριψε επειδή η ταινία είχε πολλή βία. Το «Platoon» προτάθηκε το 1987 για 8 βραβεία Όσκαρ αλλά ο Σιν δεν συγκαταλεγόταν στις υποψηφιότητες. Ωστόσο οι συμπρωταγωνιστές του, Γουίλεμ Νταφόε και Τομ Μπέρεντζερ, ήταν υποψήφιοι για Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου. Τελικά ο Όλιβερ Στόουν κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας και το «Platoon» τα αντίστοιχα Καλύτερης Ταινίας, Ήχου και Μοντάζ αλλά και τρεις Χρυσές Σφαίρες.

Αυτή τη φωτογραφία δημοσίευσε στο Instagram ο Ντίλον:


«Ο Τσάρλι ήταν ένας χαζούλης 17χρονος όταν πρωτοήρθε για την ταινία, τότε το 1984 που επρόκειτο αρχικά να την γυρίσουμε. Και σε εκείνα τα δύο χρόνια μετά μεγάλωσε. Νομίζω πως έκανε εξαιρετική δουλειά. Ήταν τέλειος για την ταινία. Μεταφέρει τη φρίκη εκείνου του μέρους. Μ’ αρέσει η ερμηνεία του», είχε δηλώσει το 2011 ο Όλιβερ Στόουν στην 25η επέτειο της ταινίας.

Όσο για τον ανερχόμενο τότε Τζόνι Ντεπ, που ήταν 22 ετών όταν έπαιξε στην ταινία, ο σκηνοθέτης λέει πως από την πρώτη στιγμή είχε καταλάβει πως θα γίνει σταρ. «Ήταν ένα πολύ εμφανίσιμο παιδί. Τον είδαμε και για άλλους ρόλους αλλά δεν πίστευα πως ήταν αρκετά έτοιμος για να παίξει τον ρόλο του Τσάρλι. Γνωριστήκαμε καλά μεταξύ μας μς στη ζούγκλα και πραγματικά πίστευα πως θα φτάσει ψηλά. Ήταν ντροπαλός. Νομίζω ήταν πριν το Jump Street», θυμάται ο Όλιβερ Στόουν.

Πλοκή

Στην εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, ο Κρις Τέιλορ, ένας νεαρός, πηγαίνει ως εθελοντής στον πόλεμο, χωρίς να περιμένει να αντιμετωπίσει τόσες δυσκολίες. Στο στρατόπεδο του Κρις, υπάρχουν δύο «αντίπαλες» πλευρές αμερικάνων στρατιωτών που ελέγχουν οι λοχίες Μπαρνς (Τομ Μπέρεντζερ) και Ελάιας (Γουίλεμ Νταφόε). Οι στρατιώτες της πλευράς του Ελάιας δεν είναι σκληροί με τους αθώους Βιετναμέζους και τα βράδια συγκεντρώνονται όλοι μαζί και καπνίζουν ουσίες για να ξεφύγουν για λίγο από τον πόλεμο. Ο Μπαρνς και οι άντρες του είναι σκληροί πολεμιστές, αλλά δε διστάζουν να εκτελέσουν εν ψυχρώ μέχρι και ανυπεράσπιστους Βιετναμέζους, αν πιστεύουν πως είναι εχθροί τους. Ο Κρις όχι μόνο πρέπει να αντέχει στον πόλεμο, αλλά και να διαλέξει ποιόν από τους δύο λοχίες θα ακολουθήσει στις αντιλήψεις.

Η ταινία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 1986.

Μία από τις κορυφαίες σκηνές της ταινίας, ο θάνατος του Ελάιας:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.