ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ομάδα Ιταλών ξεκινά να βαδίζει στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού

Ομάδα Ιταλών ξεκινά να βαδίζει στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού

Το κομμάτι της αρχαίας Εγνατίας Οδού από τη Θεσσαλονίκη έως την Καβάλα θα περπατήσουν τα μέλη ομάδας από την Ιταλία στο πλαίσιο προσπάθειας που ξεκίνησε το 2015 και περιλαμβάνει την πεζή διάνυση όλης της αρχαίας διαδρομής από το Δυρράχιο έως την Κωνσταντινούπολη.

Η ομάδα, που απαρτίζουν 50 άτομα -φοιτητές, καθηγητές του πανεπιστημίου ΙUAV της Βενετίας και διάφοροι εθελοντές- βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη απ’ όπου θα ξεκινήσει αύριο το εγχείρημά της. Το πρωί τα μέλη της στη Ρωμαϊκή Αγορά, προκειμένου να ξεναγηθούν στον χώρο, στη συνέχεια μετέβησαν στη Ροτόντα και το απόγευμα θα βρίσκονται σε εκδήλωση υποδοχής τους που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολιτιστικής και ιστορικής διαδρομής από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου της Βενετίας. Έτσι ξεκίνησε και έπειτα δημιουργήθηκε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Fuorivia” που συνεχίζει να φέρνει ανθρώπους σε αυτή τη διαδρομή. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια υπεραξία για τους Έλληνες, να φέρουμε περισσότερο τουρισμό και να ενισχύσουμε τις γνώσεις γι αυτή τη διαδρομή, τα τοπία, το περιβάλλον και την ιστορία της» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της “Fuorivia”, που σημαίνει «εκτός δρόμου», Αουρο Μισελόν (Auro Michelon).

Η οργάνωση, από το 2015 έως το 2019, διοργανώνει την πεζοπορική διαδρομή της αρχαίας Εγνατίας Οδού ερχόμενη σε επαφή με πανεπιστήμια, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και ντόπιους σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την ανάπτυξη της ιστορικής οδού, αλλά και να αναδείξει τα τοπία.

«Πρόθεσή μας είναι από το 2015 που ξεκινήσαμε με τη διαδρομή Δυρράχιο-Μοναστήρι(Μπίτολα), να κάνουμε το 2019 το τελευταίο κομμάτι από Αλεξανδρούπολη στην Κωνσταντινούπολη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του πανεπιστημίου Iuav της Βενετίας Λεονάρντο Μαρότα (Leonardo Marotta). Η αρχαία οδός, δηλαδή των 1.100 χιλιομέτρων, έχει «σπάσει» σε πέντε κομμάτια που γίνονται κάθε χρόνο: Δυρράχιο-Μοναστήρι, Μοναστήρι-Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη-Καβάλα, Καβάλα-Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη-Κωνσταντινούπολη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.