ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Oskar Fischinger: Ο πρωτοπόρος των κινούμενων γραφικών μουσικής

Oskar Fischinger: Ο πρωτοπόρος των κινούμενων γραφικών μουσικής

Ο Oskar Wilhelm Fischinger (22 Ιουνίου 1900 – 31 Ιανουαρίου 1967) ήταν Γερμανο-Αμερικανός, σκηνοθέτης και ζωγράφος. Έγινε γνωστός γιατί δημιούργησε, αφηρημένα κινούμενα γραφικά μουσικής πολύ πριν την εμφάνιση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της σύγχρονης τεχνολογίας.

Δημιούργησε ειδικά εφέ για την ταινία Γυναίκα στη Σελήνη του Fritz Lang (1929), μία από τις πρώτες ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Έκανε πάνω από 50 μικρού μήκους ταινίες και ζωγράφισε περίπου 800 καμβάδες, ενώ πολλά από τα έργα του κοσμούν μουσεία, γκαλερί και συλλογές τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Fischinger άφησε τη ναζιστική Γερμανία για το Χόλιγουντ το 1936, καθώς ο Χίτλερ δεν… συμπαθούσε την αφηρημένη τέχνη.<Τα κινούμενα γραφικά συγχρονισμένα με μουσική, εκείνη την εποχή απαιτούσαν επίπονη προσπάθεια. Χρειαζόταν λεπτομερή εργασία για μήνες ή και χρόνια απαιτώντας από τους δημιουργούς, να προγραμματίσουν σχολαστικά τις ρυθμίσεις και να βεβαιωθούν ότι τα γραφικά ήταν συγχρονισμένα με τη μουσική.

“Η μουσική δεν περιορίζεται στον κόσμο του ήχου. Υπάρχει και η μουσική που βλέπουμε”, είναι ένα από τα φημισμένα ρητά του Fischinger.

Μπορείτε να δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς του Oskar Fischinger στο βίντεο που ακολουθεί. Η ταινία μικρού μήκους “Ένα οπτικό ποίημα” δημιουργήθηκε το 1938 πάνω στην “2η Ουγγρική Ραψωδία” του Φρανζ Λιστ. Όλα τα “γραφικά” έχουν γίνει στο χέρι, με χαρτί και βέβαια ήταν κάτι πρωτοποριακό για τα χρόνια εκείνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

πηγή: perierga.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.