ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

«Η Ορθοδοξία απέναντι στη Μασονία» του Αντώνη Ελευθεριάδη

«Η Ορθοδοξία απέναντι στη Μασονία» του Αντώνη Ελευθεριάδη

Αν η Μασονία (ελευθεροτεκτονισμός) είναι Θρησκεία ή δεν είναι Θρησκεία συζητείται εδώ και τριακόσια χρόνια, ήδη από το 1717, χρονιά που στο καπηλειό του Λονδίνου «Χήνα και Εσχάρα» ιδρύθηκε η Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, με τους Μασόνους να διακηρύσσουν ότι η Μασονία δεν είναι Θρησκεία, ενώ από την άλλη πλευρά οι Χριστιανοί, Ρωμαιοκαθολικοί, Ορθόδοξοι και ορισμένες Ευαγγελικές Ομολογίες να υποστηρίζουν πως πρόκειται περί μιας νέας Θρησκείας.

Ο Καθηγητής Αντώνης Ιακώβου Ελευθεριάδης, με ειλικρινή ερευνητική διάθεση και με αυστηρή επιστημοσύνη εξετάζει αυτό το ζήτημα στο υπ΄ αυτού συγγραφέν πόνημα που φέρει τον τίτλο «Η Ορθοδοξία απέναντι στη Μασονία» (Β’ Νέα έκδοση).

Ο συγγραφέας, θεολόγος και Φιλόλογος, αποδεικνύει με επιχειρήματα και διαλεκτική αντιπαράθεση αυθεντικών μασονικών απόψεων και χριστιανικής ορθόδοξης θεολογίας πως ο Μασονισμός ουδεμία σχέση και συνάφεια έχει με την Χριστιανική Πίστη και ακόμη, ότι είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του Μασόνου με εκείνη του βαπτισμένου Ορθοδόξου Χριστιανού.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που απαντώντας σε δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας διεκήρυξε urbi et orbi (= ανά την υφήλιο) ότι δεν είναι μασόνος και επομένως καταδικάζει το θεολογικό αυτό θεοσοφικό, συγκρητιστικό και παγανιστικό μόρφωμα.

Διαβάστε παράκάτω την βιβλιοκρισία από τον Ομότιμο Καθηγητή της Πρακτικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρύτανη του πιο πάνω πανεπιστημίου κ. Ευάγγελο Θεοδώρου (Αϊδίνιον-ΤράλλειςΜ.Ασίας, γενν. 1921).

Ο κ. Ευάγγελος Θεοδώρου μας παρέχει ενδιαφέρουσες πρωτοδημοσιευόμενες πληροφορίες γύρω απο την δήθεν μασονική ιδιότητα των καθηγητών Ν.Λούβαρη, Γρ. Παπαμιχαήλ κ.ά.

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παρουσιάζω το βιβλίο, που κρατάτε στα χέρια σας με τον τίτλο «Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΜΑΣΟΝΙΑ».

Συνδέθηκα με τον συγγραφέα, όταν αυτός ως μαθητής Μέσης Εκπαιδεύσεως, τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1950 (1957-1960) ήταν τακτικός ακροατής των κηρυγμάτων μου, που κάθε Κυριακή ανελλιπώς έκανα στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας κατόπιν αδείας και εντολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην οποία υπαγόταν τότε ο Ιερός αυτός Ναός, που σήμερα είναι ο Καθεδρικός Ναός της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας.

Ο Αντώνης Ελευθεριάδης ερχόταν εκεί τακτικά, για να ακούσει τα κηρύγματά μου, τα οποία, όπως λέγει, συνετέλεσαν στο να σπουδάσει Θεολογία, για να εγγραφεί αργότερα και να ολοκληρώσει τις σπουδές του και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Άκουγε συχνότατα τα κηρύγματα αυτά και ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πατάρων κυρός Μελέτιος που κατοικούσε στην ίδια γειτονιά με τον Αντώνη Ελευθεριάδη και γνωρίζονταν, διότι η μητέρα του Αντώνη, Άννα Φαρασοπούλου, στο χωριό  Νεβσεχίρ στην Καππαδοκία είχε γνωρίσει τον εξόριστο εκεί από τους Τούρκους Μητροπολίτη (1921). Ο Αντώνης θυμάται τις στιγμές, όπου φορούσα το ράσο στο ιερό της εκκλησίας για ν’ ανεβώ στον άμβωνα για το κήρυγμα.

Ο εξαίρετος λόγος του συγγραφέως του ανά χείρας πονήματος, Διδάκτορα της Φιλολογίας και Θεολόγου, χρησιμοποιώντας τα εξαίρετα μορφωτικά του χαρίσματα, τα θεολογικά  και  φιλοσοφικά του τάλαντα και όλη την πνευματική εμπειρία και δεξιοτεχνία του, κατέστησε ολοφάνερες τις ουσιώδεις διαφορές, που χωρίζουν τον Μασονισμό (Τεκτονισμό) από την Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία και ζωή.

Επομένως, είναι τελείως λάθος να υπάρχουν μασόνοι, που προβάλλουν αυτάρεσκα τους εαυτούς των ως ζωντανά μέλη της Εκκλησίας του Χριστού. Δεν λείπουν βέβαια και οι αυταπατώμενοι ειλικρινώς Μασόνοι, αλλ’ οι πλείστοι με την ένταξή  τους στον Τεκτονισμό συγκαλύπτουν ιδιοτελή συμφέροντα και επιδιώκουν την κατάληψη ανωτέρων κοινωνικών και επαγγελματικών θέσεων.

Όπως εξομολογήθηκε υψηλόβαθμος μασόνος στον κ. Ελευθεριάδη, ελάχιστοι είναι οι ειλικρινείς μασόνοι, ενώ οι πλείστοι από αυτούς έχουν στο μυαλό τους πώς να ανελιχθούν σε υψηλότερες θέσεις στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, στις Τράπεζες, στη Δικαιοσύνη, στο Στράτευμα, στα Πανεπιστήμια και αλλού. Ο κ. Ελευθεριάδης παραθέτει στο πόνημά του πλήθος παραδειγμάτων, που σχηματίζουν ισχυρά την πεποίθηση ότι άβυσσος χωρίζει τους Μασόνους από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Έστω ως παράδειγμα η διδασκαλία περί του Ιησού Χριστού, ο οποίος θεωρείται από τους μασόνους ως ένας από τους πολλούς Μύστες Διδασκάλους και Μεταρρυθμιστές, μαζί με τον Μωάμεθ και τον Βούδα, ενώ, ως γνωστόν, για τους Χριστιανούς είναι ο Υιός του Θεού, ο Σωτήρ του κόσμου και Λυτρωτής.

Είναι Εκείνος που πέθανε πάνω στο Σταυρό για να μας σώσει από τις αμαρτίες και να μας προσφέρει στη Θεία Κοινωνία το Σώμα και το Αίμα Του. Με την ευκαιρία αυτή αξίζει να σημειώσω ότι οι αείμνηστοι καθηγητές μου, όντες στην ωριμότητά τους, Γρηγόριος Παπαμιχαήλ, Παναγιώτης Μπρατσιώτης και Νικόλαος Λούβαρης σε ιδιαίτερες συζητήσεις μας μου είχαν πει, ότι στον 20ό (τότε) αιώνα των φώτων, μέσα στον οποίο όλα είναι φωτεινά και φανερά, η ύπαρξη κρυφών μυστικών βαθμίδων Γνώσεως είναι απαράδεκτη.

Όσον αφορά ειδικότερα στον αείμνηστο καθηγητή Ν. Λούβαρη θα μπορούσα να πω ιδιαιτέρως τα εξής, επειδή μερικοί τον παρουσιάζουν ως μασόνο:

Επί χρόνια υπηρέτησα ως βοηθός του στην Πάντειο Σχολή και είχα πολυετή επιστημονική και κοινωνική σχέση μαζί του και ήμουνα υπό την καθοδήγησή του. Ποτέ δεν άκουσα από το στόμα του μια έστω αόριστη προσηλυτιστική λέξη για τον Μασονισμό. Αντιθέτως, άκουσα επ’ αυτού του ζητήματος τα ίδια που εξέφραζαν και άλλοι καθηγητές.Όπως όμως πληροφορήθηκα με ιδική μου έρευνα, όταν ο Λούβαρης, νεαρός επέστρεψε στην Ελλάδα από τις σπουδές του στην Γερμανία, ίσως τότε ήλθε σε επαφή με μασόνους δίδοντας διαλέξεις σε συνάξεις των όχι για μασονικά αλλά για πνευματικά ζητήματα.

Ίσως και να έμπλεξε σε παιχνίδια με τις πρώτες βαθμίδες του Μασονισμού, που για νέους φαίνονταν αθώες. Αλλά όταν  ωρίμασε, αμέσως απέφυγε να συνεχίσει να ασχολείται με την απόκτηση υψηλότερων βαθμίδων και αποκόπηκε από τη μυητική τους προσπάθεια λέγων μάλιστα όσα ανέφερα ανωτέρω. Οι μυστικοί δρόμοι της ανέλιξης στις ανώτερες βαθμίδες τού φαίνονταν ασυμβίβαστοι με τον 20ό αιώνα, τον αιώνα της διαφάνειας και του ορθού λόγου.

Επιπλέον τούτων θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου,  γιατί ο ελλόγιμος καθηγητής κ. Ελευθεριάδης αφιέρωσε το επιστημονικό θεολογικό του πόνημα στην Α.Θ. Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εικοσιπενταετίας ευκάρπου πατριαρχίας και έτι περαιτέρω για το λόγο ότι τον Δεκέμβριο του 2013 διέψευσε επισήμως εν τη Ιερά Συνόδω του Οικουμενικού Θρόνου δημοσίευμα καθημερινής Αθηναϊκής εφημερίδας ότι ο παναγιώτατοςδήθεν ανήκει στη Μασονία.

Αυτή η διάψευση, ουσιαστικά, ήταν μια πράξη μεγίστης ποιμαντικής σημασίας, γιατί επισήμως και κατηγορηματικώς διακηρύσσει πως η ιδιότητα του Μασόνου δεν συνάδει με την ιδιότητα του Χριστιανού Ορθοδόξου.

Εύχομαι ο  Θεός να χαρίζει την ευλογία και ευτυχία σε όλους τους αναγνώστες του βιβλίου αυτού, συγχαίροντας για μια ακόμη φορά τον εξαίρετο συγγραφέα του εμπεριστατωμένου και εμβριθούς αυτού θεολογικού βιβλίου.»

Ευάγγελος Θεοδώρου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το βιβλίο «Η Ορθοδοξία απέναντι στη Μασονία» (Β’ Νέα έκδοση), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονη Πέννα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.