ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Βιβλιοκριτική: «Ο απεσταλμένος προφήτης του Θεού» του Αρχιμ. Κοσμά Παλαιογιάννη

Βιβλιοκριτική: «Ο απεσταλμένος προφήτης του Θεού» του Αρχιμ. Κοσμά Παλαιογιάννη

Με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση πήρα στα χέρια μου και διάβασα το πιο πάνω βιβλίο που είχε την ευγένεια να μου αποστείλει ο γραμματεύς της Ι.Μ. Λογγοβάρδας, μ. Λεόντιος. Μετά την απνευστί ανάγνωση του πονήματος του Πανοσιολογιοτάτου π. Κοσμά, αυθόρμητα ήθελα να απλώσω τα χέρια μου και να σφίξω τα δικά του από έναν ασυνήθιστο για μένα ενθουσιασμό, γιατί μπόρεσε μέσα σε 300 σελίδες να περιλάβει τον βίο και την πολιτεία του χειμαρρώδη ιεροκήρυκα με πανελλήνια και όχι μόνο διάσταση, την προσωπικότητα του πατρός Αυγουστίνου Καντιώτη, όνομα που παρέμεινε έτσι γνωστό και μετά την ανάδειξή του ως Μητροπολίτη Φλωρίνης.

Πρέπει να ομολογήσω πως ο ελλόγιμος συγγραφέας με εξαιρετική σκηνοθετική επιδεξιότητα παρουσιάζει σε πρώτο πρόσωπο το αφήγημά του με ένα λεξιλόγιο που δεν απέχει πολύ από τον αυθεντικό προφορικό και γραπτό λόγο του Μεγάλου Ιεροκήρυκα.

Με ελεγμένες πηγές και περιγραφή αληθινών περιστατικών κατορθώνει να ζωντανέψει την χαρισματική φυσιογνωμία του Αγίου Ανδρός στα μάτια των παλαιότερων που γνώρισαν εκ του σύνεγγυς την προσωπικότητα του πατρός Αυγουστίνου αλλά και στους νεώτερους που διαβάζουν και μελετούν την πολυσχιδή του δράση τόσο στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς όσο και στο πεδίο της προάσπισης των μεγάλων ηθικών και πνευματικών αξιών, με τις οποίες γαλουχείται ο Ορθόδοξος Ελληνικός Λαός.

Θα μπορούσε κανείς να παραθέσει σελίδες επί σελίδων αναμνήσεων από το πρωτοπόρο και καινοτόμο και ιεραποστολικό ήθος του Μεγάλου Πατρός. Ο πατήρ Κοσμάς είναι άξιος συγχαρητηρίων γιατί μπόρεσε σε ένα βιβλίο 300 σελίδων να περιλάβει εν συντομία και να περιγράψει αδρομερώς πράγματα που δείχνουν το μεγαλείο της ψυχής, την ζωντανή πίστη στον Χριστό, την παρρησία και το απαράμιλλο θάρρος που έδειξε απέναντι στους ισχυρούς της ημέρας ο Μεγάλος Γέροντας της Φλωρίνης.

Προσωπικά θα ήθελα με βαθειά συγκίνηση να γράψω στην παρούσα βιβλιοπαρουσίαση ένα γεγονός εντελώς άγνωστο για τους περισσοτέρους που σχετίζεται με τη δράση του Πατρός στην Κοζάνη κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, περίοδο φτώχειας, φόβου, πείνας που θέριζε τον Κοζανίτικο λαό και όχι μόνο.

Δημοσιεύεται παρακάτω μια ιστορική φωτογραφία όπου ο πατήρ Αυγουστίνος, κοντά στα 32 του χρόνια, φωτογραφίζεται με τα παιδιά που σίτιζε με τρόφιμα και με το Λόγο του Θεού. Ποιος ξέρει όλα αυτά τα παιδιά πώς εξελίχθηκαν, τι προσέφεραν και οι επιζώντες προσφέρουν στην Πατρίδα, στις επιστήμες, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην Εκκλησία; Ένα από αυτά τα εικονιζόμενα πρόσωπα είναι και το πρόσωπο του παιδιού τότε σήμερα δε γηραιού Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννου Ζηζιούλα.

Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης Ζηζιούλας

Εύλογα θα διερωτηθείτε πώς γνωρίζω αυτήν την ιστορική λεπτομέρεια. Κρατήστε για ελάχιστο χρόνο την ανυπομονησία σας και ακούστε τα εξής: ο υπογράφων την παρούσα βιβλιοπαρουσίαση έζησε μια αναπάντεχη έκπληξη όταν εβρισκόμενος στο γραφείο της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα σε προγραμματισμένο ραντεβού με τον Σεβασμιώτατο Περγάμου προκειμένου να ζητήσω να συμμετάσχει σε ένα συλλογικό βιβλίο γύρω από το έργο του Ντοστογιέφσκι, Μέγας Ιεροεξεταστής,-αίτηση που ευχαρίστως απεδέχθη- ως δείγμα προσωπικών μου ευχαριστιών προς τη σεβασμιότητά του άφησα στα χέρια του ένα προηγούμενο βιβλίο μου με τον τίτλο Πάτερ Σέργιος του Λ. Τολστόι, το οποίο είχε προλογίσει ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος.

Σε μια στιγμή βλέπω τον Σεβασμιώτατο Ιωάννη Ζηζιούλα να σηκώνεται απότομα από την πολυθρόνα του γραφείου, να μου απευθύνεται με ζωηρό ύφος και να μου λέει τα εξής: «κύριε Ελευθεριάδη, αυτός ο άνθρωπος» (και μου δείχνει με το δάχτυλό του τη φωτογραφία του πατρός Αυγουστίνου που υπήρχε στο βιβλίο) «στα παιδικά μου χρόνια, στα συσσίτια της Κοζάνης, υπήρξε ο πατέρας μας, η μάνα μας, όλο το είναι μας. Ήταν και θα μείνει το μεγάλο μας πρότυπο»… και σχεδόν έτοιμος να δακρύσει μου είπε και τα εξής: «Ο πατήρ Αυγουστίνος αγαπούσε όλα τα παιδιά και εμένα ξεχωριστά. Όταν εξελέγην Μητροπολίτης Περγάμου από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου (22 Ιουνίου 1986), ο πατήρ Αυγουστίνος, ως Μητροπολίτης Φλωρίνης, μου έστειλε ένα ολοσέλιδο συγκινητικό τηλεγράφημα για να με συγχαρεί.»

Πρέπει να σημειώσω πως ο Μητροπολίτης Περγάμου θεωρείται και είναι όχι μόνο ακαδημαϊκός διδάσκαλος αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους του Χριστιανισμού του αιώνα μας.

Και πάλι συγχαρητήρια στον δραστήριο και ρέκτη αρχιμανδρίτη π. Κοσμά Παλαιογιάννη, με την ευχή και την ελπίδα να συνεχίζει να συγγράφει και να εκδίδει βιβλία που φέρουν την πρωτοτυπία του γραπτού του λόγου.

Σχετικό άρθρο για το πρόσωπο του Αυγουστίνου Καντιώτη μπορείτε να διαβάσετε στο : http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=22771

*Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι Δρ. Φιλολογίας και Θεολόγος

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.