ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αν έχεις πατήσει τα πρώτα -ήντα… σίγουρα θα θυμάσαι αυτή τη σειρά βιβλίων!

Αν έχεις πατήσει τα πρώτα -ήντα… σίγουρα θα θυμάσαι αυτή τη σειρά βιβλίων!

Πριν από 50 και πλέον χρόνια, κυκλοφόρησε μια σειρά εικονογραφημένων παιδικών αφηγημάτων με τον γενικό τίτλο Ήμουν κι εγώ εκεί. Συγγραφεύς των διηγημάτων ήταν η Γεωργία Ταρσούλη.

Το κάθε αφήγημα μοιραζόταν ως αυτοτελές τεύχος από τη βιομηχανία απορρυπαντικών ΒΙΑΝΙΛ, μαζί με το ΡΟΛ, από τις αρχές του 1964.

Τα κείμενα έγραφε η ίδια η Γεωργία Ταρσούλη, ενώ την επιμέλεια για την εικονογράφηση είχε το σχεδιαστικό επιτελείο της εταιρείας ΚΟΥΣΕΝΤΟΣ.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Άλκης, ο κεντρικός ήρωας των βιβλίων εξαιτίας πειραμάτων του θείου του, ο οποίος ήταν αρχαιολόγος και ειδικός στην ραδιοχρονολόγηση μεταφερόταν στο παρελθόν, όπου ζούσε από κοντά σημαντικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Μέσα από τις περιπέτειες του Άλκη οι αναγνώστες έρχονταν σε επαφή με την ιστορία και συνέλεγαν σημαντικές πληροφορίες για ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα.

Ήταν μια πραγματικά επιμορφωτική ιστορική σειρά εκλαϊκευμένης επιστήμης σε 8 τομίδια, που πρόσφερε γνώσεις, αλλά και περιπέτεια, αγωνία, πλούσια εικονογράφηση! Η διανομή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1964, και τα βιβλία κυκλοφορούσαν στο νεανικό κοινό και την δεκαετία του ’70.

Βασικός ήρωας ήταν ο δεκαπεντάχρονος Άλκης, ένας πανέξυπνος έφηβος, που του άρεσε η Ιστορία και που σύχναζε στο εργαστήριο του ερευνητή αρχαιολόγου θείου του, ειδικού στη ραδιοχρονολόγηση.

Ο Άλκης ανακαλύπτει τελείως τυχαία, ότι με τη στάχτη του C14, που μεταχειρίζονται οι επιστήμονες για την χρονολόγηση των ευρημάτων, μπορεί να μεταφερθεί στην εποχή του αντικειμένου, απ’ όπου προέρχεται η στάχτη! Έτσι χωρίς να το φανερώσει σε κανέναν κάνει ταξίδια στο Χρόνο!!

Τα ταξίδια, λοιπόν, ξεκινούσαν από την επαφή του Άλκη, γλύψιμο παρακαλώ, με “σκόνη” που είχε χρησιμοποιηθεί για την χρονολόγηση αρχαιολογικών ευρημάτων με την μέθοδο, όπως είπαμε, του άνθρακα 14 ή ραδιενεργού άνθρακα. Πρόσβαση στη σκόνη είχε μέσω του θείου του Πέτρου ο οποίος, σαν χημικός αμερικανο-σπουδαγμένος, είχε επαγγελματική εμπλοκή με την όλη διαδικασία χρονολόγησης.

Αν εξαιρέσει κανείς αυτή την επιστημονικής φαντασίας εξήγηση, που ήταν απαραίτητη για την εξέλιξη της σειράς, κατά τ’ άλλα, τα βιβλία ήταν πολύ αληθοφανή, με πληθώρα ιστορικών στοιχείων, πληροφορίες και γνώσεις για την ιστορική περίοδο που εξέταζε.

Τα βιβλία, όμως είχαν και περιπέτεια και ανατροπές και συνήθως το βιβλίο τελείωνε σε κάποια πολύ κρίσιμη στιγμή όπου ευτυχώς ο Άλκης ξαναγύριζε στο παρόν γιατί τελείωνε η επίδραση του C14. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Άλκης ταξίδεψε σε 7 διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Η τελευταία περίοδος ήταν σε δύο βιβλία.

Ταξίδεψε λοιπόν σαν χρονοταξιδιώτης ο Άλκης και “ήταν και αυτός εκεί”: Στην αρχαία Αίγυπτο, στη Μινωική Κρήτη, στην εποχή των Αζτέκων, ήταν με τους Ούννους του Αττίλα, περιπλανήθηκε στην αρχαία Βαβυλώνα, με τις στρατιές του Αννίβα και βέβαια ήταν στο Βυζάντιο στην αυτοκρατορία του Ηρακλείου!

Αυτά τα βιβλία, μπορεί να τα έδινε ένα απορρυπαντικό, αλλά είχαν κατορθώσει να αιχμαλωτίσουν τη φαντασία κυρίως των μικρών αναγνωστών, που έκαναν μαθήματα ιστορίας χωρίς να το καταλαβαίνουν!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η σειρά γνώρισε μεγάλη επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής και η φράση “Ήμουν και εγώ εκεί” μπήκε στη φρασεολογία των νεαρών της εποχής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.