ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το εκκλησάκι στην Πελοπόννησο που μπήκε στα Ρεκόρ Γκίνες: 17 δέντρα βγαίνουν μέσα από τη σκεπή του! (φωτό)

Το εκκλησάκι στην Πελοπόννησο που μπήκε στα Ρεκόρ Γκίνες: 17 δέντρα βγαίνουν μέσα από τη σκεπή του! (φωτό)

Υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι στο χωριό Βάστα της Μεγαλούπολης στην Πελοπόννησο το οποίο έχει μπει στο ρεκόρ Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο», καθώς εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που έχουν φυτρώσει από πάνω του τα 17 δέντρα.

Συγκεκριμένα, το παράξενο αξιοθέατο είναι «κρυμμένο» μέσα σε ένα πυκνό δάσος με βελανιδιές και τρεχούμενα νερά και βρίσκεται κοντά στον ποταμό Χάραδρο.

Το εντυπωσιακό είναι πως τα 17 πλατάνια δεν βρίσκονται γύρω από τον ναό, αλλά αυτά βγαίνουν μέσα από την στέγη, με αποτέλεσμα να διακρίνονται οι κορμοί και τα κλαδιά του μόνο που βγαίνουν από την οροφή.

Κατά την θρησκευτική παράδοση ο αριθμός των δέντρων δεν είναι τυχαίος, καθώς 17 ήταν και τα χρόνια που έζησε η Αγία Θεοδώρα.

Αρχικά ο θρύλος λέει ότι αυτό ήταν το σημείο όπου εκτελέστηκε και έτσι το αίμα της έγινε ποτάμι και τα μαλλιά της δένδρα.

Ωστόσο, ερωτήματα προκαλεί το πως παρά τα πλατάνια που ουσιαστικά «τρύπησαν» την στέγη της εκκλησίας για να βγουν δεν κατέστρεψαν ή έστω γκρέμισαν κάποιο μέρος του, με αποτέλεσμα να στέκεται ακόμη όρθιο.

Η πρώτη έρευνα έγινε το καλοκαίρι του 1996, όταν Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και ΜεταΒυζαντινών Μνημείων ζήτησε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, να διερευνήσει ενδεχόμενο στατικό πρόβλημα.

Τότε πραγματοποιήθηκε ένας πρωτοποριακός για την εποχή έλεγχος με τομογραφία γεωραντάρ και ηλεκτρική τομογραφία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν τότε ότι το ριζικό σύστημα των δένδρων έχει διεισδύσει στην πέτρινη κατασκευή των τοίχων, δημιουργώντας κενά.

Μέσω αυτών φτάνει στο έδαφος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα πλέγμα που κρατάει το κτίριο όρθιο.

Η εκκλησία είναι βυζαντινή και ανεγέρθηκε τον 12 αιώνα μ.Χ. προς τιμή της Αγίας Θεοδώρας που εκτελέστηκε στην περιοχή. Έχει μόλις τέσσερα μέτρα πλάτος και πέντε μέτρα μήκος και γιορτάζει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.