Μπορεί να καταργηθεί το Αβατο του Αγίου Όρους;

Μπορεί να καταργηθεί το Αβατο του Αγίου Όρους;

Μια παγκόσμια χριστινιανική οργάνωση, επιθυμεί να καταργηθεί το άβατο του Αγίου Όρους, λαμβάνοντας μάλιστα για το λόγο αυτό και μια σχετική απόφαση. Μπορεί, όμως, να καταργηθεί το άβατο τόσο εύκολα;

Η σχετική απόφαση ελήφθη από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στην τελευταία συνεδρίαση στο Πουσάν της Νοτίου Κορέας. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών αποτελεί μια παγκόσμια χριστιανική οργάνωση, με σκοπό την ενότητα των χριστιανών. Τουλάχιστον 157 εκκλησίες είναι μέλη της οργάνωσης σε περισσότερες από 100 χώρες, ενώ η οργάνωση αντιπροσωπεύει 550 εκατομμύρια χριστιανούς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, μεταξύ των μελών της είναι τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και η Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και η Εκκλησία της Κύπρου.

Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκαν συνολικά 16 Συμφωνίες για τις Χριστιανικές Εκκλησίες και 16 Συμφωνίες για άλλες θρησκείες, μεταξύ αυτών και η Συμφωνία για το Άβατο του Αγίου Όρους: «Κατάργησις ΑΒΑΤΩΝ σε διάφορα μέρη του πλανήτη κόσμου των Χριστιανικών “Εκκλησιών” καθώς και διαφόρων θρησκειών».

Ωστόσο, από το Άγιο Όρος έχουν κάθετα διαφορετική άποψη.

«Το «Άβατον» του Αγίου Όρους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

«Το Άγιον Όρος ανήκει στους οικιστές του και ουδείς μπορεί να εισέλθει σε αυτό χωρίς την άδειά τους, πόσο μάλλον να αλλάξει τους κανόνες του. Ακόμη και για τις επισκέψεις προσκυνητών απαιτείται η προηγούμενη έκδοση ειδικού «Διαμονητηρίου»».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το «Άβατον» ισχύει αιώνες και είναι κατοχυρωμένο με διεθνείς συμβάσεις. Στο σύμφωνο προσχώρησης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατοχυρώνονται όλοι οι ιεροί κανόνες του Αγίου Όρους, ακόμη και οι «εθιμικώς ισχύοντες»» αναφέρουν πηγές της αθωνικής πολιτείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.